Осигурени са 295 млн. лева за „украинската помощ“ към земеделците

Снимка: Infomreja.bg

Над 200 млн. лв. са от преструктуриране на сметките на ДФ „Земеделие“

Служебното правителство осигурява нужните 295 млн. лева за изплащане на „украинската помощ“ към земеделски стопани. С днешното решение на Министерски съвет се утвърждават необходимите 235 млн. лв. на Държавен фонд „Земеделие“ за разплащане на помощта, съгласно Временната рамка за мерки за държавна помощ при кризи и преход в подкрепа на икономиката след агресията на Русия срещу Украйна.

Над 200 млн. лв. са от преструктуриране на сметките на ДФ „Земеделие“.

60 млн. лв. от тях се осигуряват от § 43 „Субсидии и други текущи трансфери за нефинансови предприятия” по бюджета на Държавен фонд „Земеделие“ за 2024 г. и 155 млн. лв. от трансфера към централния бюджет за Сметката за средствата от Европейския съюз на Държавен фонд „Земеделие” за 2024 г. и тяхното прехвърляне. 80 млн. лв. е размерът на ресурса, който е осигурен от централния бюджет. 

Средствата се отпускат за подкрепа на земеделските стопани от първичното селскостопанско производство – животновъди, отглеждащи едри и дребни преживни животни и пчелни семейства, както и производители на плодове и зеленчуци, маслодайна роза, винени лозя и тютюн и за подпомагане на земеделските стопани производители на зърнени и маслодайни култури. За целта служебното правителството прие и решение за утвърждаване на актуализирани годишни разчети на Сметката за средствата от Европейския съюз на Държавен фонд „Земеделие“ за 2024 г.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода i2d

FACEBOOK

//