Николай Денков: С оставката ми отправяме покана за преговори веднага

Снимка: dnes.bg

Той припомни към какви задачи са се обединили двете формации

Въпреки че диалогът между партиите, които стоят зад това правителство, неведнъж беше взривяван и блокиран, до този момент изпълняваме всички точки от декларацията. Това заяви премиерът Николай Денков от парламентарната трибуна.

Припомняме, че днес Народното събрание ще гласува оставката на министър-председателя, пише Нова тв. Във вторник ГЕРБ представи свое предложение за Споразумение за съвместно управление в рамките на мандата на 49-ото Народно събрание с ПП-ДБ, както и Механизъм за взимане на решения. От партията предлагат след края на тази година ротацията да става не на 9, а на 15 месеца. ГЕРБ не отстъпи и настоя Мария Габриел, освен премиер, да продължи да бъде външен министър.

„Това е оставка, която подавам лично. Предпочитам аз да представя съответните аргументи и някои допълнителни обяснения. Това е изпълнение на поет ангажимент от съвместната декларация на ПП-ДБ и ГЕРБ-СДС, с която редовното правителство точно преди 9 месеца заработи”, поясни премиерът.

Той припомни към какви задачи са се обединили двете формации:

„Първо - да излъчат стабилно правителство с национален мандат, около което да се сформира конституционно мнозинство. Второ – през първите 9 месеца премиер да е Николай Денков, а Мария Габриел – външен министър. Като за следващите 9 месеца Мария Габриел да е премиер, а Денков – вицепремиер. Трето - в края на всеки 9 месеца министър-председателят да подава оставка. Двете парламентарни групи да я гласуват и да подкрепят за следващия период предложената номинация на другата парламентарна група. Четвърто - правителството да изпълнява законодателни и управленски програми. Пето - да се подготвят и приемат промени в Конституцията в диалог с другите парламентарни групи. Шесто – да бъде създаден механизъм за предварително съгласуване между парламентарните групи на номинациите за регулаторните органи, избирани от парламента с оглед гарантиране на най-добрия подбор на личности с високи професионални и морални качества", поясни Денков.

„Време е да направим заедно тази решаваща за хората стъпка – да покажем  последователност и уважение към гражданите като извървим докрай пътя на реформите, по който поехме преди 9 месеца. Нужна е политическа смелост, за да имаме независими съдии и прокурори, а не „8 джуджета и фалшиви нотариуси в правосъдието”. За да започнат регулаторите да регулират обществените отношения, а не да бъдат използвани като бухалки за завземане на бизнеси", поясни премиерът.

Кабинетът „Денков" ще представи резултатите от управлението си в следващите дни, поясни министър-председателят.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода i2d

FACEBOOK