Министър Тагарев: 2023-а беше добра за модернизацията на Българската армия

Снимка: Пресцентър на МО

За него най-сложният въпрос в момента е за некомплекта на личния състав

„2023-а беше добра година за модернизацията на Българската армия“, това каза министърът на отбраната Тодор Тагарев по време на годишната конференция на началника на отбраната днес, 20 февруари. Министърът отбеляза положителните тенденции в отбраната от началото на мандата на редовното правителство като повишаването на бюджета за отбрана и ускоряването на модернизационните проекти със стъпките, предприети през 2023 г. Очаква се през 2025 г. в страната да бъдат доставени първите самолети от типа F-16 Block 70, да бъде завършен първият многофункционален кораб и да пристигнат първите машини от фамилията „Страйкър“.

"През тази година предстои да се вземат решения за преодоляване на некомплекта чрез промени в начина на формиране на възнагражденията и други мерки за мотивация за служба в редиците на армията", посочи още министър Тагарев. По думите му, необходимо е да стартира и дебат за модерна и ефективна подготовка на населението за действие при кризи от различен характер.

Министър Тагарев подчерта, че разчита на военната експертиза, която високо цени, и че е необходимо да бъдат отчетени поуките от войната в Украйна. Паралелно с предоставянето на помощ за Украйна страната ни търси допълнителни възможности за ускоряване на превъоръжаването и модернизацията.

„След по-малко от месец ще отбележим 20-ата годишнина от членството на България в НАТО. Предстои да отбележим 75-ата годишнина от създаването на организацията по време на Срещата на върха във Вашингтон. Тогава ще се обсъждат допълнителните стъпки за усилване на възпиращия и отбранителен потенциал, както и за повишаване на инвестициите в отбранителната индустрия и иновациите. Работим в условията на масирана пропаганда и дезинформация и тук е мястото всеки от вас да предприеме мерки в рамките на своите отговорности. Очаквам да предлагате реалистични решения на съществуващите проблеми и желая ползотворна работа на конференцията“, завърши министър Тагарев.

Министър Тагарев поздрави началника на отбраната адмирал Емил Ефтимов и военното ръководство за подготовката на тазгодишната конференция. Той определи представения доклад за състоянието и подготовката на Въоръжените сили през 2023 г. като обективен, изчерпателен, не особено оптимистичен. „Оптимистични елементи в него са повишаването на бюджета за отбрана, повишаването на възнагражденията и някои други моменти, но проблемите остават. Заедно трябва да решаваме проблемите, някои от тях са свързани с ограничаващо ни в някаква степен законодателство, механизмите за управление вътре в Министерството на отбраната, некомплекта на личния състав. За мен това е може би най-сложният въпрос, който трябва да решаваме“, посочи министър Тагарев.

В отговор на въпрос на журналисти, министър Тагарев обяви, че намира настоящия Закон за обществени поръчки достатъчно гъвкав, когато става въпрос за особен тип обществени поръчки, свързани със сигурността и отбраната. По думите му, проблем представляват многонационалните проекти за придобиване на определени способности. „Ще бъде направен анализ на предложенията за изменения в Закона за обществените поръчки и ако е необходимо - ще бъдат препоръчани промени“, посочи той.

На въпрос на журналисти за предложението за провеждане на местен референдум в района на Ямбол той отговори с думите: „Ние сме демократична страна, в която всеки действа спрямо своите правомощия и отговорности, според Конституцията и законите“.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода a2g

FACEBOOK