ЕС приема 13-и пакет от санкции срещу Русия

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Той е насочен към ограничаване достъпа на Русия до военни технологии

Европейската комисия приветства приемането на 13-ия пакет от санкции срещу Русия, одобрен от правителствата на ЕС. Две години след бруталното нахлуване на Русия в Украйна подкрепата на ЕС за украинския народ остава непроменена. Европа е обединена и решена да продължи да защитава своите ценности и основополагащи принципи.

Всяко евро, което Русия губи, е от значение. Затова усилията не бива да отслабват. Комисията ще продължи да подкрепя държавите членки, за да гарантира ефективното прилагане на мерките и да работи в тясно сътрудничество с трети държави за противодействие на евентуални опити за заобикаляне на санкциите.

Настоящият пакет от санкции е насочен към допълнително ограничаване на достъпа на Русия до военни технологии, като например за безпилотни летателни апарати, и към включване в списъка на още дружества и лица, участващи във военните усилия на Русия.

Изпраща се категоричен сигнал срещу партньорите на Русия във военните действия: новите вписвания са насочени срещу 10 (руски) дружества и лица, участващи в транспортирането на севернокорейски въоръжения за Русия, и срещу министъра на отбраната на страната, както и срещу няколко беларуски дружества и лица, предоставящи подкрепа на руските въоръжени сили.

Към списъка на образуванията, свързани с руския военнопромишлен комплекс се добавят 27 нови дружества от Русия и трети държави. Тези дружества подлежат на по-строги ограничения върху износа на стоки и технологии с двойна употреба, както и на стоки и технологии, които биха могли да допринесат за технологичния напредък на руския сектор на отбраната и сигурността.  По-специално, добавят се 4 дружества от Китай и по едно от Казахстан, Индия, Сърбия, Тайланд, Шри Ланка и Турция, които косвено подкрепят военнопромишления комплекс на Русия в агресивната ѝ война срещу Украйна чрез търговия с електронни компоненти за руския военннопромишлен комплекс.

Част от санкциите са насочени срещу руския военен и отбранителен сектор: повече от 140 дружества и лица от руския военнопромишлен комплекс, които, наред с другото, произвеждат ракети, безпилотни летателни апарати, противовъздушни ракетни системи, военни превозни средства, високотехнологични компоненти за оръжия и друго военно оборудване. Пакетът включва по-специално образувания, които търгуват с различни важни компоненти за безпилотни летателни апарати.

Пълният текст на санкциите скоро ще бъде достъпен на Официалния вестник на ЕС.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода a2g

FACEBOOK