Ски, музика и кукери: Банскалии се представиха отлично в различни надпревари

Снимка: Община Банско

Културата и спортът вървят ръка за ръка

През изминалата седмица, над 200 бързи и смели деца от цяла България взеха участие във финалните стартове за купа „Боби Мавриков“ и купа „Разлог“, които се проведоха в ски зона Банско.

Състезателите от трите местни клуба – „Юлен”, „Банско” и „Добринище – 2015” бяха сред претендентите в надпреварата.

В гигантския слалом за купа „Боби Мавриков“, посветена на паметта на легендарния скиор Борислав Мавриков от Банско, сред наградените бяха: Никола Замфиров (Юлен) с победа при момчетата U8. В групата U10 Велина Панчева (Юлен) победи при момичетата, а Андрей Замфиров (Юлен) и Александър Муса (Юлен) се наредиха на първо и второ място при момчетата.

При момичетата U12 второ място зае Никол Иванова, а Иляна Вълканова се окичи с медал за шесто място. При момчетата в същата възрастова група шампион е Рони Муса, а Никола Балевски и Андрей Самарджийски бяха наградени за пето и шесто място. Малките шампиони бяха наградени от най-добрия български алпиец Алберт Попов, легендата на хърватските ски Филип Зубчич, съпругата и синът на Боби Мавриков.

С много емоции протече и състезанието за купа „Разлог“, организирано от ски клуб „Разлог“. Състезателите на ски клуб „Юлен“ отново бяха сред призьорите, където Никола Замфиров спечели златото при момчетата U8, Велина Панчева беше  непобедима при момичетата U10 и спечели купата. За U12 на най-високото стъпало на  стълбичката на призьорите при момчетата, отново се качи Рони Муса, трето място спечели Андрей Самарджийски, а Мирослав Керанджиев беше сред наградените за шесто място. В същата категория при момичетата Никол Иванова се класира на четвърто място, следвана от Адел Бранд, която зае пето място в надпреварата.

На атрактивното награждаване за децата бяха приготвени купи и медали до шесто място, а победителите получиха своите награди от аса на българските ски Алберт Попов и треньори от клубовете участници в състезанието.

В последните мартенски дни се проведе тринадесетото издание на конкурса „Звезди в Радиото – 2024”. Конкурсът е за млади изпълнители в областта на класическата, народната и популярната музика.

Както всяка година, младите таланти от Банско се включиха в авторитетния конкурс със заявки за отличия. В раздел за народно пеене участва Михаела Бояджийска с вокален педагог Мариана Манолева и Георги Гемков с ръководител Димитър Касапинов.

За тринадесета поредна година, ученици от Школата по китара и народно пеене на Марин Бърдарев се представиха успешно - Димитър Баханов и Тимофей Кондратенко скитара и Атанас Ярецов с китара и народно пеене.

Следващата седмица ще станат ясно резултатите от класирането в конкурса „Звезди в радиото“, организиран от БНР Радио Благоевград и НХГ „Св. св. Кирил и Методий” /бивша Солунска/ Благоевград със съдействието на Регионалното управление на образованието и Община Благоевград.

Колекцията от награди на Община Банско за опазване и представяне на традициите се увеличи с още една купа.

Група от близо 100 човека от Банско взе участие в V кукерски фестивал „Дервиши Варвара“ 2024, който се проведе в последния мартенски ден в с. Варвара, общ. Септември.

Както навсякъде - където се появят банскалии, там е най-интересно, най-весело и най-оригинално. Групата от Банско се представи в родопското село, известно с минералните си извори, с бабугерски костюми и ритуали, а на хорото се хванаха мъже, жени и деца, облечени с автентични носии.

Съвсем заслужено, журито на фестивала присъди купата на Банско за атрактивно и съответстващо на идеята на организаторите на „Дервиши Варвара” участие - да представи пред съвременността богатството на българските традиции, свързани с кукерските игри и да допринесе за съхраняването, и обогатяването на духовното българско богатство.

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода l9n

FACEBOOK