След проверка на АДФИ в „Пирогов”: Няма данни за корупционни практики

Снимка: Infomreja.bg

В 93 страници Одитният доклад отразява цялостната проверка в УМБАЛСМ „Н. И. Пирогов“

Приключи проверката на Агенцията за държавна финансова инспекция (АДФИ), инициирана от министъра на здравеопазването проф. Хинков и присъединената, към неговия сигнал, прокурорска преписка, както и подадени писма до Прокуратурата и АДФИ от ръководството на болница “Пирогов“.

В 93 страници Одитният доклад отразява цялостната проверка в УМБАЛСМ „Н. И. Пирогов“ за дейността й в периода от началото на юли 2022 г.  до края на юли 2023 г.

 В Доклада на АДФИ и в неговите констатации няма данни за извършени престъпления, злоупотреби, корупционни практики и/или нанасяне на щети в лечебното заведение.

Въз основа на този доклад са издадени 4 акта за административни нарушения. Първите три акта са за забавяне от няколко дни на качване на информацията в специализираната информационна система ЦАЙС. В практиката на АДФИ това забавяне се определя като маловажно. Последният акт е за закупуване на медицински консумативи в ситуация на непроведен от предходното ръководство търг и неприключила процедура по нов. Това е извършено от ръководството в  ситуация на крайна необходимост поради непрекъснатия 24/7 режим на работа с най-тежките пациенти от София и цялата страна. Тази практика е установена в повечето лечебни заведения в страната. Според чл. 8 от ЗАНН  „Не са административни нарушения деянията, които са извършени при неизбежна отбрана или крайна необходимост.“.

Като заключение Одитния доклад на АДФИ постановява, че няма престъпление, няма корупционни практики.

Сега остава да разберем дали въз основа на констатациите на АДФИ министърът на здравеопазването ще оттегли решението за смяна на ръководството, аргументирано с извършени финансови злоупотреби и престъпления, съобщават от пресцентъра на "Пирогов".

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 3ax

FACEBOOK