Украйна започна да строи два нови блока в Хмелницката АЕЦ

Снимка: БТА

Срокът за изграждане на един реактор е четири до пет години, а разходите - около 5 милиарда долара

Украйна е започнала изграждането на два нови ядрени реактора в Хмелницката АЕЦ в Западна Украйна, съобщава БТА, като се позовава на германската агенция ДПА и на украинската "Интерфакс".

Мминистърът на енергетиката Херман Халушченко и посланикът на САЩ в Украйна Бриджит Бринк са положили в четвъртък основния камък на реакторни блокове 5 и 6, но от съображения за сигурност новината е съобщена няколко дни по-късно.

Украйна заяви, че ще изгради общо четири нови блока в атомната централа в западната част от страната, като два от тях с оборудването от АЕЦ "Белене", което преговаря да купи от България. В момента в централата работят два блока от руски тип ВВЕР-1000.

Двата блока, чието строителство е започнало миналата седмица, ще се изграждат в сътрудничество с американската компания за ядрена енергетика "Уестингхаус". Те са реактори с вода под налягане от типа AP1000, чийто експлоатационен живот според компанията е най-малко 60 години.

"Това е по-модерна и по-безопасна технология от тази, която използваме сега", заяви Петро Котин, изпълняващ длъжността главен изпълнителен директор на украинската компания "Енергоатом". Той добави, че това представлява първа стъпка към нови безопасни и надеждни енергийни доставки.

Срокът за изграждане на един реактор се оценява на четири до пет години, а разходите - на около 5 милиарда долара.

През март Котин съобщи за Ройтерс, че преговорите с България за оборудването от "Белене" още продължават, тъй като София се опитва да вдигне допълнително цената за руските реактори. Тогава той изрази надежда преговорите да приключат през юни.

България реши да продаде руското оборудване за изграждане на АЕЦ "Белене", което купи от Русия през 2016 г.

Междувременно последният реактор в окупираната от Русия Запорожка атомна електроцентрала в Южна Украйна, която периодично е подлагана на обстрел, за който двете враждуващи страни взаимно се обвиняват, е бил спрян от експлоатация. Това означава, че всичките шест реактора на централата са в състояние на студено спиране. По време на процедурата не е имало изпускане на радиоактивност, каза ръководството на съоръжението в своя публикация в "Телеграм".

Състоянието на студено спиране се счита за най-безопасно, тъй като при него се намалява налягането в блоковете и те се охлаждат със студена вода, посочва ДПА.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 2xf

FACEBOOK