До 7 май партиите регистрират листите си в РИК

Снимка: ЦИК

ЦИК: Спокойно протича подготовката за изборите

До изборите остават 47 дни.

От събота Областните администрации са свикали консултации за състава на Районните избирателни комисии.

А ден преди това с решение на ЦИК е публикуван списък с държавите, в които българите ще гласуват.

Организацията на изборите на 9 юни върви спокойно. В петък са назначени онези РИК - 24, за които не бяха постигнати съгласия при консултациите при областните управители и от събота вече работят.

Това съобщи на брифинг говорителят на ЦИК Росица Матева.

За гласуването извън страната ЦИК прие решение за списъка на държавите - 60 страни със 776 места, като най-много са в Турция - 160, Великобритания – 131, и Германия – 122, Испания – 64 и САЩ - 43.

В Германия се очаква разрешение за разкриване на секции извън консулствата ни.

Днес беше активирана възможността за заявления за гласуване извън страната. Вече повече от 150 заявления са подадени. Има и непотвърдени заявления, които могат да видят на сайта на ЦИК. До 14 май могат да подават заявления. До момента 10 партии и 8 коалиции са подали документи за участие в изборите. Утре в 17:00 часа изтича срока за регистрация в ЦИК.

От 16 април тече разяснителна кампания в медиите и на страницата на ЦИК за изборите. Активна е и рубриката в сайта на ЦИК „Въпроси и отговори“.

От 25 април ЦИК ще приема документи от инициативни комитети за независими кандидати за ЕП. От 25 ще започне и регистрацията на кандидатските листи за ЕП. А кандидатските листи за Народното събрание се подават в РИК. До 7 май трябва да са подадат кандидатските листи.

От 25 април в ЦИК могат да подават документи за наблюдатели от НПО-та. На страницата на ЦИК са публикувани адресите на секциите, които са над 11 800. За ЕП право на глас имат 6 157 220, а 6 639 439 избиратели за националния парламент. Разликата е, че за ЕП има изискване за уседналост - настоящ адрес в България или държава-членка на ЕС.

Ще се проведат 10 предсрочни местни избори за кметове и общински съветници.

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода a2g

FACEBOOK

//