Фелдшери и лекарски асистенти готвят протест

Снимка: Infomreja.bg

Те настояват за собствена съсловна организация

Лекарски асистенти и фелдшери се готвят да излязат на национален протест. Според медиците, поводът е неизпълнено предизборно обещание на управляващите за внасяне и гласуване на законопроект, който да им позволи да създадат самостоятелна съсловна организация. Тя трябва да работи за решаването на проблемите им и да защитава правата им, пише Нова тв.

70% от центровете за спешна медицинска помощ у нас разчитат в момента единствено на фелдшерите. Ако не постигнат диалог с правителството, в понеделник медицинските специалисти ще преустановят работа и ще протестират пред Народното събрание.

Голям процент от центровете за спешна медицинска помощ в страната разчитат единствено на фелдшерите. Един от тях - Кирил Аргиров, каза, че искането за създаване на професионална съсловна организация на фелдшерите и лекарските асистенти ще премине в протестни действия. Те обаче няма да са активни, поради естеството на работата, допълни медикът.

В момента шест университета обучават фелдшери и лекарски асистенти, каза Вили Батакчиева. По нейни думи е грешка да бъдат приравнявани с медицинските сестри. Тя посочи, че след като са получили отказ за създаване на своя професионално-съсловна организация, са изпратили жалба до ЕС и са получили отговор, че имат правото на такава.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 2za

FACEBOOK