Белгия осъди Скайп

Снимка: novini.bg

Апелативният съд в Антверпен е потвърдил присъда срещу Скайп заради отказан достъп до съдържанието на лични съобщения между двама потребители на комуникационното приложение, съобщиха местни медии.

Скайп ще трябва да плати глоба от 30 000 евро. През 2012 г. белгийските власти са поискали от собствениците на приложението данни, свързани с разследването на арменската мафия.

От Скайп предоставили само данни за имейлите и ай-пи адресите на двамата разследвани арменци. Според белгийския съд всеки доставчик на телекомуникационна услуга в страната следва да се съобразява с местното законодателство, според което е длъжен да бъде в състояние да сътрудничи изцяло с правосъдието.

Съдът отбелязва, че пренастройка на софтуера би била достатъчна за съхраняване на данните от лични съобщения и видео- и гласови разговори. Скайп отговаря, че няма достъп до канала за комуникация между потребителите и че основната му дейност е поддръжката на софтуера.

Дружеството, регистрирано в Люксембург, заема позиция, че европейското право би следвало да взима връх над националното в подобни случаи, засягащи поверителността на личните данни.

Миналата година ФБР подаде съдебен иск срещу Епъл, след като производителят на айФон отказа да отключи телефона на терорист. Малко по-късно ФБР оттегли иска си с обяснението, че външен експерт е успял да отключи телефона на единия от двамата нападатели в атентата в Сан Бернардино от декември 2015 г., когато 14 загинаха, а 22 бяха ранени, пише БТА.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 8as

FACEBOOK