Екоактивисти опитаха да изсипят червен прах върху оригинала на Конституцията на САЩ

Снимка: Pixabay

"Всички заслужаваме чист въздух, вода, храна и климат, подходящ за живот", казват те

Сградата и галериите на Националния архив на САЩ бяха евакуирани , след като двама протестиращи изсипаха червен прах върху защитното стъкло на оригинала на американската Конституция, предадоха Франс прес и Асошиейтед прес.

Инцидентът е станал около 14:30 ч., съобщават от Националния архив. Не са причинени щети на оригиналния документ.

На видеоклип, публикуван в "Екс", се виждат двама мъже, покрити с червеникаво-розов прах, които стоят пред защитното стъкло, зад което се помещава Конституцията на САЩ.

"Решени сме да подклаждаме бунт", казва един от тях. "Всички ние заслужаваме чист въздух, вода, храна и климат, подходящ за живот." 

След това полицията ги отвежда.

"Не искаме края на цивилизацията, но това е пътят, по който вървим в момента", предупреди групата за Declare emergency, която пое отговорност за акцията в "Екс", като публикува видеоклип с инцидента.

На сайта на организацията се заявява, че нейната цел "е да се започне национален диалог, да се наложат законодателни промени и да се вдъхнови вълна от гражданска съпротива по целия свят, за да се смекчат най-лошите последици от климатичната катастрофа".

"Националният архив е убежище за основополагащите документи на нашата нация. Те са тук, за да могат всички американци да ги видят и да разберат принципите на нашата нация", се казва в изявление на архивиста на САЩ Колин Шоган. "Приемаме подобен вандализъм много сериозно и ще настояваме извършителите да бъдат преследвани с цялата строгост на закона."

Очаква се сградата да бъде отворена за посетители днес.

През последните години екоактивисти извършиха посегателства срещу обекти на изкуството, предимно в Европа, за да привлекат внимание към климатичните промени, припомня АФП. /БТА/

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 2xf

FACEBOOK