5 сърнички издъхнаха мистериозно в зоопарка в Благоевград

Снимка: Infomreja.bg

Случаят се разследва

5 сърни са починали при мистериозни обстоятелства в благоевградския зоопарк, научи ИНФОМРЕЖА.

Те са открити мъртви снощи.

До момента са мъртви пет животни-две кошути, две малки и един мъжкар. Само три елена-лопатари са живи.

В момента им се прави аутопсия, за да се установи причината за смъртта на животните.

Предполага се, че животните са били отровени.

Иззети са всички записи от камерите за видеонаблюдение в зоопарка, започнало е разследване.

„В четвъртък на територията на зоопарка бе извършена годишна профилактика, включва обезпаразитяване на животните, ваксиниране, взимане на кръвни проби, такива за здравословния статус на цялата колекция. Ползвали сме препарат за обезпаразитяване, който се прилага вътрешно при преживните животни, не се ползва за първи път, с широк терапевтичен спектър е, прилаган е при всички животни“, обясни д-р Крум Попниколов - управител на зоопарка.

За случая е уведомена и полицията.

Община Благоевград се самосезира и започна проверка.

След подаване на сигнал на мястото на инцидента са се отзовали служители на зоопарка и звено „Инспекторат“ към Община Благоевград, след което са били извикани екипи на Областна дирекция на МВР – Благоевград, както и ветеринари от София, съобщават от Общината.

По повод информацията, която се появи в социалните мрежи от потребител, който твърди, че е бил на място и е подал сигнала, кадрите от видеонаблюдението показват, че същата жена не е била в района на зоопарка през вчерашния ден. 

От инстутуцията обявиха още:

Във връзка с публикации в социалните мрежи, в които се разпространява клип от мястото на инцидента с твърдението, че животните са убити от ваксини, Община Благоевград уточнява, че ваксинация на обитателите не е била извършвана. За съжаление обаче това не променя факта, че част от любимците, обитаващи благоевградския зоопарк са мъртви. Надяваме се причинителите на това деяние да бъдат установени, като за целта Община Благоевград ще продължи да работи по случая и да оказва пълно съдействие на компетентните органи. 

„Категорично мога да кажа, че на животните не са поставяни ваксини, извършено е обезпаразитяване на всички обитатели в зоопарка преди два дни. Оцелелите сърнички са изведени от ограждението, където живеят, мястото е почистено основно, след което те са върнати отново там“, подчерта управителят.

Апелираме към жителите и гостите на Благоевград да не се доверяват на фалшиви информации, които се разпространяват в социалните мрежи. 

Община Благоевград се ангажира и ще предостави пълна информация за случая, след като разследването приключи!

 

Снимка: Infomreja.bg
Снимка: Infomreja.bg

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 8as

FACEBOOK