Атал вече работи по съставяне на ново правителство на Франция

Снимка: БГНЕС

Смяната на министър-председателя идва след година, белязана от политически кризи

Президентът на Франция Емануел Макрон и новоизбраният министър-председател Габриел Атал вече работят по съставянето на ново правителство, съобщи Reuters.

Това се случва едва ден след назначаването на най-младия премиер на страната. Вчера Атал обеща да бъде смел и да помогне бързо на центристката партия.

Според разпространена в медиите информация, спокоен, че ще запази поста си, е настоящият вътрешен министър на Франция Джералд Дарманин. Вероятно няма да бъде сменен и министърът на финансите Бруно Ле Майре, който заема длъжността през последните 7 години.

Ротациите ще увеличат шансовете за успех на Макрон през следващите президентски избори през 2027 г.

Все още не е ясно кога новият кабинет ще бъде назначен. Въпреки това президентът на Сената Джерард Ларчър заяви в телевизионно интервю, че това ще стане до края на седмицата.

Припомняме, че до назначаването на Габриел Атал се стигна, след като френският премиер Елизабет Борн подаде оставката си в понеделник.

Смяната на министър-председателя идва след година, белязана от политически кризи, предизвикани от оспорваните реформи на пенсионната система и имиграционните закони.

Освен това смяната става само пет месеца преди изборите за Европейски парламент, като евроскептиците се очаква да постигнат рекордни печалби във време на широко разпространено обществено недоволство от нарастващите разходи за живот и неуспеха на европейските правителства да ограничат миграционните потоци.

Във Франция социологическите проучвания показват, че партията на Макрон изостава от крайнодесния лидер Марин льо Пен с около осем до десет пункта преди вота през юни. /news.bg/

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода a2g

FACEBOOK