След пожара в училището в Соволяно: Застраховат общинската собственост по селата

Снимка: Infomreja.bg

Преди години пожар погълна и читалището в Катрище

Предвижда се да бъдат застраховани 25 имота общинска собственост, от които три са в Кюстендил  - бившият санаториум за белодробни заболявания, бившето Второ основно училище ”Даскал Димитрий” и административна сграда на ул.”Христо Смирненски”. 

Имотите, които ще бъдат застраховани в малките населени места са в Богослов, Грамаждано, Дворище, Долно село, Долна Гращица, Драговищица, Каменичка скакавица, Катрище, Лозно, Николичевци, Раждавица, Раненци, Ръсово, Соволяно, Таваличево, Цървеняно. Обектите  са кметства, читалища, общежитие, детски градини.

Това обяви председателят на Общински съвет – Кюстендил Димитър Велинов, който представи докладните записки за разглеждане на предстоящата сесия на 28 март.

„Това е чудесна идея на общинска администрация, много общински имоти са в рисково състояние, те могат да бъдат защитени чрез застраховане. За жалост училището в Соволяно беше запалено от недобросъвестни лица и изгоря. Целта е да се запази съществуващото общинско имущество в малките населени места от недобросъвестни действия.

Освен в Соволяно, преди години имаше друг случай с изгоряла общинска сграда читалището в Катрище. Ще бъде обявена обществена поръчка за избор на застраховател.

Има сгради с неустановена собственост, неактувани - това е следващата стъпка. В селата Дождевица, Леска, Ивановци има обекти, които в по-голямата си част не са актувани, това трябва да бъде направено. Много сериозно трябва да се помисли за националното стопанисване на общинската собственост като цяло“, коментира още председателят на ОбС – Кюстендил.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 2za

FACEBOOK