Протести в Истанбул срещу търговските връзки на Турция с Израел

Снимка: БГНЕС

Турция доставя на Израел желязо и бетон за милиарди долари

Силите за борба срещу безредиците в Истанбул разпръснаха с груба сила вчера вечерта участници в антиправителствен протест срещу търговско-икономическите връзки на Турция с Израел.

Демонстрацията се състоя на централния истанбулски площад Таксим. Участниците издигнаха лозунги “Прекрати търговията с Израел”, ”Не ставай съучастник в клането”, ”Турция доставя на Израел желязо и бетон за милиарди долари”, информира телевизия НТВ.

Полицията обгради площада и използва палки срещу демонстрантите. На мнозина от участниците в протеста се поставиха белезници и бяха арестувани. Телевизиите излъчиха кадри от жестоки сблъсъци на полицаите с протестиращите, повечето от които млади хора, а също и жени.

Турският министър на вътрешните работи Али Йерликая съобщи, че са били арестувани 43-ма души.

„След края на протеста голяма група от демонстрантите не се разпръсна въпреки всички предупреждения на силите за борба срещу безредиците и оказа съпротива на силите на реда,” посочи министърът в акаунта си в социалната мрежа "Екс".

В писмено изявление от центъра за борба срещу дезинформацията към президентската Дирекция за комуникации бе съобщено, че във връзка с демонстрацията на Таксим двама полицаи са били отстранени от длъжност.

Лидерът на основната опозиционна Народнорепубликанска партия Йозгюр Йозел в акаунта си в социалната мрежа "Екс" призова властите в Истанбул незабавно да освободят арестуваните.

“Протестираме срещу използването на груба сила по време на мирната демонстрация и арестите на невинни хора, срещу забраните на правото за свобода на словото на обществеността и обществените протести, срещу погазването на Конституцията. Настояваме всички арестувани да бъдат незабавно освободени”, посочи Йозел. /БТА/

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода i2d

FACEBOOK