„Булгаргаз“ и „Боташ“ ще преговарят по споразумението, Турция е изразила разбиране

Снимка: МЕ

Енергийните министри възложиха на двете компании да започнат активна работа във връзка с предоговарянето

България и Турция ще продължат съвместното си сътрудничество за гарантиране на диверсификацията и сигурността на енергийните доставки. Около това се обединиха министърът на енергетиката Владимир Малинов и турския му колега д-р Алпарслан Байрактар.

Българската страна изрази желание за преразглеждане на договора, а от турска бе изразено разбиране и готовност за продължаване на сътрудничеството. Двамата министри възложиха на мениджмънта на двете компании да започнат активна работа във връзка със споразумението между „Булгаргаз“ и „Боташ“.

Двамата проведоха среща в Истанбул по инициатива на министър Малинов във връзка с Решение на Народното събрание на Република България от 19-ти април 2024 г. С него се възлага на министъра на енергетиката да предприеме необходимите действия с цел предоговаряне на Споразумението между „Булгаргаз“ и турската енергийна компания „Боташ“. 

Обсъдена бе и възможността за увеличаване на свързаността между електропреносната и газопреносната системи между двете държави. По думите на министър Малинов споразумението за междусистемно свързване е от важно значение за диверсификацията на източниците на природен газ не само за България, а и за регионалния и европейския газов пазар. 

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 2xd

FACEBOOK

//