"Пеещите сърца" на Гоце Делчев отново огласиха парка на града

Снимка: Infomreja.bg

Те изнесоха богат концерт под ръководството на оперната певица и музикален педагог Мариана Карпатова

Децата от Летния музикален лагер „Пеещи сърца“ си имат своя любима сцена – точно пред фонтана в парка на Гоце Делчев. Водните струи и вековните дървета са естественият декор, който най-много отива на тяхната непосредственост.

Тазгодишният им концерт е посветен на темата за природата, любовта и грижата към нея. Затова първата песен, която те изпълняват, е „Хубава си, моя горо“ по текст на Любен Каравелов. И ако тя въздейства с носталгията си, то следващата грабва със своята призивност: „Природата пазете! / Благата й пестете!/ Живота на Земята съхранете!“ – пеят децата. Темата продължава с водата като природен дар – песента „Ручейче“.

Водеща на концерта е оперната певица и вокален педагог Мариана Карпатова. Родом от Гоце Делчев, тя милее за културата на родния си град и макар че живее в САЩ, всяко лято отделя време, за да допринесе за музикалната подготовка на даровити деца от района. Заниманията й с тях имат не само образователна, но и възпитателна цел. Не случайно разучаваният репертоар винаги е тематично издържан.

В анонса към песента „Жълто, синьо, зелено“ Мариана Карпатова казва, че не е достатъчно само да мечтаем за един по-добър свят, трябва да сме негови създатели. Акцентът е върху разделното събиране на отпадъци.

Следват песните „Мечта за изгрев“, „Южно море“, „Екооркестър“, „Градче“, „Планета Земя“, „Много ли струва това?“, „Екорап“, „Светът е хубав, светът е чудесен!“

Учудващо е как за една седмица тези деца на различна възраст и с различна музикална подготовка са научили толкова песни и с такъв ентусиазъм ги изпълняват. И освен това на практика са доказали, че се грижат за природата, като са участвали в почистването на парк „Панорама“ и сами са си направили музикални инструменти от използвани предмети. Всичко това е още едно доказателство, че когато има желание, всичко се постига!

 

Снимка: Infomreja.bg
Снимка: Infomreja.bg
Снимка: Infomreja.bg
Снимка: Infomreja.bg

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода i2d

FACEBOOK