С кукери, концерти и благопожелания Югозападът посрещна 2024

Колаж, илюстрация: Infomreja.bg

Кметът на Благоевград рецитира пред публиката

С кукери, хора и много веселие общините в Югозапада посрещнаха новата 2024.

С препълнен площад и много хора Благоевград изпрати старата година. Празничната програма, организирана от Община Благоевград се състоя на пл. Георги Измирлиев. Точно в 23:00 часа празникът бе открит с приветствие от заместник-кмета по Култура и Спорт Станислав Кимчев, който бе в ролята на водещ на събитието.

Гражданите на площада извиха дълги хора веднага щом на сцената се появиха талантливите народни певци Георги Илиевски и Малин Домозетски. Кметът на община Благоевград Методи Байкушев и заместник-кметът Станислав Кимчев танцуваха ръка за ръка с всички присъстващи.

Минути преди да настъпи Новата година за своята новогодишна реч на сцената бе поканен и градоначалникът Методи Байкушев, който пожела здраве и вдъхновение през 2024 година на всички благоевградчани.

Кметът поздрави всички присъстващи с рецитал на стихотворението "Новата година" от Архимандрит Серафим (Алелсиев).

В 00:00 ч. настъпи кулминацията на вечерта, когато вместо заря тъпани закънтяха на площада, а веднага след това и химнът на Република България и песента "Многая лета".

С шампанско и бенгалски огън в ръка присъстващите се прегръщаха и поздравяваха. Площадът бе изпълнен и с много деца дошли заедно с родителите си, за да празнуват.

Изненадите не свършиха с настъпването на Новата година, за още по-голямо настроение на сцената се появиха талантливите танцьори от фолклорна формация "Накит" и даровитата народна певица от ансамбъл "Пирин" Милена Пищолска.

С 10-минутна заря в Банско туристи и жители посрещнаха 2024.

Площадът бе изпълнен с хора, дошли специално да се насладят на красивите илюминации.

А на 1 януари се проведе кукерският фестивал, който тази година е заснет и от екип на международното научно издание Nacional Geographic.

Кметът Стойчо Баненски благодари на всички участници: Нека Новата 2024 година ви донесе здраве, любов и щастие, да подари на всеки радост от живота, да бъде време на нови идеи и добри промени. Нека намислените новогодишни желания се сбъднат и нека винаги има място за нови мечти! Днес бях щастлив да споделя празника на площада с приятели и с гости на Банско. Изпълнен бях с радост и гордост от истинската обич и почит към традициите на банскалиите от трите махали – Костей блата, Вионовото блато и Улевиница!

В Разлог също не измениха на традицията и отново „Старчевата“ събра всички веселяци на площада.

С МФГ „Ограждена” и Даниела Рагева стотици петричани посрещнаха 2024 на градския площад. Празнични хора, наздравици и заря ознаменуваха новото начало.

13 станчинарски групи се представиха на сцената на традиционните за Петрич игри навръх 1 януари.

В първия ден на 2024 година те гониха злите сили за една по-добра година. Хиляди участници в Станчинарските игри и публика отново пресъздадоха една неповторима празнична атмосфера.

Изключително сериозна подготовка и този път пролича при всяка станчинарска група, представяща отделните квартали на града. Станчинарските групи имаха точно определен маршрут за дефиле до сцената, където разполагаха с 20 минути за своето художествено представяне.

Жури в състав от петима души, председателствано от доц. Петър Петров – преподавател в ЮЗУ „Неофит Рилски“, оцени представянето на станчинарските групи.

Кръшни хора се извиха на площада в Сандански, а лазерно шоу озари новогодишното небе.

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 3ax

FACEBOOK