Бурен вятър бушува в страната, Смолян обяви бедствено положение

Снимка: Булфото, архив

Бурен вятър бушува на много места в страната. Скоростта на вятъра в Сливен е стигнала до 144 км/ч, съобщи за БТА Снежана Кънева - началник на отдела "Обществен ред, управление при кризи и oтбранително-мобилизационна подготовка" в община Сливен. Получени са доста сигнали за паднали дървета и скъсани жици. Няколко дървета са паднали върху автомобили.

Сигнали за прекъснато електрозахранване има за селата Раково, Зайчаре, Стара река, Бяла, Новачево. Частично без ток е вилна зона източно от града, както и отделни домакинства заради скъсани електрически проводници.

Скъсани проводници за комуникация има в централната част на града, квартали и вилна зона. Има сигнали за поражения на частни имоти като паднали керемиди и разкрити части от покривни конструкции. Работата на екипите от Община Сливен, общинско предприятие "Озеленяване" и сформираните аварийни групи е силно затруднена. Експерти оглеждат на място пораженията. Бедствено положение е обявено в община Смолян заради проблемите, предизвикани от бурния вятър, съобщи общинският пресцентър.

Изкоренени от ураганния вятър дървета са затворили пътища, прекъснато е електрозахранване в десетки селища. В Общината заседава Кризисен щаб, който се оглавява от заместник-кмета инж. Мариана Цекова. Без електричество са кв. Станевска в Смолян и селата Турян, Река, Требище, Момчиловци, Соколовци, Тикале и населените места по горното поречие на Арда.

Затворени за движение са пътищата за Турян, Габрица и Левочево. Община Смолян умолява гражданите само при спешни и неотложни нужди да излизат от домовете си. Ограничeно е движението на камиони над 12 тона през прохода "Република" заради силен снеговалеж и навявания. Във връзка с обявения жълт код за силен вятър в цялата страна, от пресцентъра на Столична община съобщиха за паднали дървета.

До този момент няма информация за сериозни щети, но местните власти предупреждават хората да са внимателни при придвижването си, да обезопасят незакрепени предмети от тераси или прозорци, а изпълнителите на строителни обекти да проверят състоянието на кранове и скелета. Свлачище е затрупало едната лента по пътя Смолян - Асеновград , на разклона за с. Лъки, движението е организирано в другата лента и се регулира от органите на Пътна полиция. За десетки паднали дървета заради бурния вятър са сигнализирали на горещия телефон десетки граждани в Стара Загора. Реагирано е своевременно от служители на Регионална дирекция "Пожарна безопасност и защита на населението".

За проблем с висящи светофарни уредби на кръстовището на булевардите "Славянски" и "Руски", от южната част на кръстовището на ул. "Августа Траяна" и бул. "Св. Патриарх Евтимий" са сигнализирали още старозагорци. Фирмата, отговаряща за поддръжката на съоръженията, работи по отстраняване на авариите. Силният вятър оставил без ток живеещите във вилната зона на Баритна мина. Ураганният вятър стана причина и за затваряне на ски курорта Банско. Информацията е от Фейсбук-страницата на курорта.

Курортът ще остане затворен до промяна на условията, се посочва в съобщението. Пътят Добрич-Варна е затворен поради усложнената метеорологична обстановка, съобщават от областната дирекция на МВР. Допълнително движението в отсечката се затруднява заради възникнала пътна злополука с товарен автомобил край село Любен Каравелово в посока към Добрич.

Моторните превозни средства могат да използват обходен маршрут - през Балчик и курортния комплекс "Албена", посочват от областнтата дирекция на МВР. Заради аварии на далекопроводи четири села в Габровско са без ток. Екипи на дружеството "Енерго-про" работят по отстраняване на повредите. Това съобщиха от общинския съвет по сигурността.

Средната скорост на вятъра е между 14-19 метра в секунда, с пориви до 24 метра в секунда. В равнинната и в планинската част на общината вали сняг. Снежната покривка в равнината е около 10 сантиметра, а в планината надхвърля 20 сантиметра. На места има преспи и снегонавявания. Проходът Шипка се преминава при зимни условия, пътното платно се почиства и се опесъчава. Проходими при зимни условия са и пътищата към Севлиево, Трявна и Дряново. Част от междуградските автобуси се движат със закъснения.



 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 2xd

FACEBOOK

//