Израел и Иран с взаимни обвинения в Съвета за сигурност на ООН

Снимка: БТА

Гутериш : "Светът не може да си позволи повече войни"

Израел и Иран си размениха взаимни обвинения на спешното заседание на Съвета за сигурност на ООН, свикано след нападението на Техеран над еврейската държава със стотици ракети и дронове в нощта срещу неделя.

Постоянният представител на Иран Амир Сайед Иравани заяви, че страната му "ще отговори пропорциално" на всяка военна операция на Съединените щати срещу нея.

Иранският представител заяви на заседанието на Съвета за сигурност на ООН, че нападението срещу Израел в нощта срещу 14 април е било "необходимо и пропорционално". От Техеран обосноваха  атаката с действия на Израел, включително удара на 1 април срещу иранското консулство в Дамаск и убийството на група командири и военни съветници на страната в Сирия. Иравани поясни, че Иран да не търси ескалация на конфликта, потвърждава правото си на самоотбрана.

"Ако САЩ започнат военни операции срещу Иран и неговите граждани и съответно застрашат националната ни сигурност и интереси, то Иран ще използва правото си на пропорционален отговор", каза Иравани.

В същото време постоянният представител на Израел в Организацията на обединените нации Гилад Ердан обвини Иран в нарушаване на международното право и пусна на таблета си видео, което показва как израелските сили прехващат ирански дрон над джамията "Ал Акса" в Ерусалим - свещено място за мюсюлманите.

Израелският представител призова Съвета за сигурност да осъди Иран, да върне санкциите и да обяви иранския Корпус на гвардейците на Ислямската революция за терористична организация:

"Тази атака премина всички червени линии и Израел си запазва законното право на отговор. Ние не сме жаба във вряща вода. Ние сме нация от лъвове. След такава масирана и директна атака срещу Израел целият свят, да не говорим за Израел, не може да бездейства. Ние ще защитим нашето бъдеще".

"Светът не може да си позволи повече войни" - с тези думи се обърна генералният секретар на ООН Антониу Гутериш към Съвета за сигурност на организацията. Събранието беше свикано спешно заради иранската атака над Израел преди денонощие.

Гутериш изтъкна, че страните от ООН трябва да поделят отговорността за незабавното прекратяване на огъня в Газа, за безусловното освобождаване на държаните от "Хамас" израелски заложници, както и за безпрепятствената доставка на хуманитарна помощ.

Съветът за сигурност на ООН е задължен да не оставя действията на Иран без отговор, заяви  заместник - постоянният представител на САЩ при ООН Робърт Ууд.

Великобритания ще продължи да помага за сигурността на Израел, каза британската постоянна представителка в ООН Барбара Удуърд.

Руският представител Василий Небензя нарече заседанието "парад на лицемерието и двойните стандарти на Запада". Той припомни, че ударите на Иран по израелски военни обекти са в отговор на израелското нападение срещу дипломатическо представителство.   

Училищата в Израел ще работят отново днес. Армията обяви, че след „оценка на ситуацията“ е решено да се възстановят образователните дейности “. Остават някои ограничения за районите по северната граница с Ливан и в близост до Ивицата Газа. На повечето места в страната се отменят и ограниченията за големи събирания./БНР/

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 2xd

FACEBOOK