Пеевски: Този парламент е изчерпан. Без ГЕРБ-СДС не може да има правителство

Снимка: ДПС

„Необходими са бързи предсрочни избори“

ДПС подкрепи до последно усилията да бъде сформиран кабинет с мандата на ГЕРБ-СДС в рамките на това Народно събрание, в името на стабилността и сигурността на хората и страната. 

Участвахме в разговорите по споразумението там, където трябваше да бъдат договорени принципите за решенията, които се вземат с квалифицирано мнозинство. Текстовете бяха изработени съвместно от мен и Кирил Петков и получиха пълно съгласие от страна на ГЕРБ-СДС.

Днес научихме от изявлението на преговорния екип на ГЕРБ-СДС, че независимо от многото отстъпки в преговорите с ПП-ДБ, те са продължили с условията и претенциите, които са несъразмерни на тежестта им в парламента.

Това се казва в позиция на председателя на ДПС - Делян Пеевски, разпространена от пресцентъра на партията. Ето и останалата част от изявлението му:

Затова ние от ДПС заявяваме, че няма да подкрепим правителство с втория мандат, излъчено от ПП-ДБ. Подобно правителство е невъзможно без ГЕРБ-СДС, а опитите да се сформира някакво аритметично мнозинство, включващо антиевропейски партии и конкретно “Възраждане” биха били абсолютно безпринципни.

Ако Президентът Румен Радев прецени и връчи третия мандат на Движението за права и свободи, ние ще го върнем, защото не приемаме да се търси мнозинство с антинатовски и антиевропейски партии като “Възраждане”, с които сме идеологически и морално несъвместими.

За да продължим напред, страната се нуждае от максимално скорошно провеждане на предсрочни парламентарни избори, след които да България да има евроатлантическо мнозинство и правителство.

Благодаря на колегите, с които за тези 9 месеца успяхме да направим най-важното - да върнем властта в парламента, да направим промените в Конституцията, да утвърдим евроатлантическата позиция на България и да се включим активно в помощта за Украйна.

Тези политики трябва да продължат и в следващия парламент, за да се довършат започнатите реформи на съдебната система и борбата с корупцията.

И най-важното, да се сформира стабилно, ценностно евроатлантическо мнозинство, което ще работи за хората и европейска България.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 3ax

FACEBOOK