Проф. Цоков в Гоце Делчев: Училищните директори трябва да са лидери и иноватори

Снимки: МОН

Министърът на образованието и науката се срещна с директори и учители в общината

 Десет пъти са се увеличили посещенията в платформата Дигитална раница през последните два месеца. Това стана ясно по време на среща на министъра на образованието и науката проф. Галин Цоков с директори и учители от училища в община Гоце Делчев. Той коментира възможностите, които дават дигиталните технологии и успешните примери на внедряването им в различни образователни институции по света.

„Разбира се дигитализацията не може да даде отговори на всички въпроси и трябва да отчитаме традициите на българската образователна система“, подчерта проф. Цоков. По думите му при всяка трансформация и реформа е много важно да се чува мнението на хората, които са част от системата. „Затова и тези срещи по места са толкова важни, защото искам да чуя вашето мнение и вашето виждане за всички стартирани процеси по промяна“, каза още министърът.

В следващите месеци поетапно стартират конкурсите за директори, като с приоритет ще се проведат тези, където училищата се управляват от 3 и повече години от временно изпълняващ длъжността ръководител. „Вярваме, че това са хора, които са навлезли в спецификата и ако имат желание да заемат за постоянно позицията, ще бъдат готови да отговорят на условията. След това поетапно ще продължим с навършилите години за пенсиониране с връчено предизвестие, а след това и с останалите“, обясни проф. Цоков. Предвижда се новите конкурси да бъдат аудио и видео заснемани, а в тях се засилват практическите задачи. „Искаме да адаптираме конкурсите към изискванията на новото време. Директорът вече не трябва да бъде един успешен администратор, а истински образователен лидер, който не само да се адаптира към променящия се свят, но и да е иноватор и визионер“, каза министърът.

В следващите дни Министерството на образованието и науката свиква национална среща на всички Регионални управления на образованието за подготовка на директорските конкурси, стана ясно още от неговите думи.

Срещата бе организирана от председателя на Съюза на българските учители д-р Янка Такева, която поздрави директорите и учителите от региона за високите резултати, които постигат. „Социалният диалог стои в основата и успехите идват само тогава, когато всички ангажирани с образованието работим заедно и вървим ръка за ръка“, подчерта тя. Д-р Такева акцентира и на постигнатите резултати през последните години и очакванията за новия бюджет и средствата за учителите, заложени в него. „В основата на всички промени в образователната система стоят директорите и учителите. Затова е много важно да ги подкрепяме и да им осигуряваме възможности за още повече методическа подкрепа и квалификационни програми“, каза още тя.

На срещата присъстваха и заместник-кметът на община Гоце Делчев Саид Иброш, началникът на отдел „Образование“ Маргарита Енчева и началникът на РУО-Благоевград Ивайло Златанов.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода aa6

FACEBOOK