Странният случай на Улаус Скаршем - "детето чудо", което подлуди Норвегия и половин Европа

Снимка: Facebook

Очаква се Скаршем бързо да се впише в колектива на ЦСКА

Новото попълнение на ЦСКА - Улаус Скаршем, определено не е непознато име сред футболния свят. Преди около шест години той е определян като "дете чудо" в Норвегия, а от него са се интересували редица клубове от Англия, Испания и Италия, пише Топспорт.

Какво обаче се случва и как така този талант се оказва в България, макар и в най-великия български клуб?

През 2017 година редица авторитетни издания, сред които ESPN, Daily Express, Sky sports и др., пишат за огромен интерес към тогава 19-годишния норвежец.

ESPN отбелязва, че Ливърпул е само един от клубовете в Англия, които искат да притежават "детето чудо".

Отбелязва се, че интересът на Ливърпул към Скаршем може да се дължи и санкцията, която мърсисайдци имат към онзи момент, а тя им забранява да набират младежи от Англия, което ги принуждава да търсят таланти в чужбина.

Той привлича интереса на множество топ европейски отбори. Скаршем е попаднал в радара на Евертън, Уест Хем, Брайтън, Лестър, още няколко клуба от Англия, испанския Севиля и италианския Рома.

Към този момент халфът още играе за младежката формация на Розенборг. Улаус вече успява да направи и своя международен дебют за Норвегия до 18 години и в родината си е смятан за един от най-ярките таланти.

В Розенборг вече знаят, че притежават истински диамант и не са склонни да се разделят толкова лесно с него. 

Самият Скаршем тогава дава интервю за клубната телевизия на норвежкия гранд, в която обяснява, че е изцяло фокусиран върху работата си в клуба, но не скрива, че интереса към него го ласкае.

"Беше доста странно да разбера за този интерес и очевидно не беше нещо, което очаквах, но също така е мотивиращо и показва, че правя нещата правилно. Хубаво е да си свързан с големи клубове.

Ливърпул е велик клуб с голяма история. Естествено би било интересно, но не е нещо, за което мога да мисля сега. Нищо не съм чул, само прочетох статиите. Не мога да мисля за това, трябва да се съсредоточа върху Розенборг.", заявява 19-годишният Скаршем.

Всички гореспоменати клубове са изпращали скаути да следят изявите на норвежкия талант, но в Розенборг решават да го задържат и го пращат в Ранхайм под наем. Година по-късно го продават на Кристиансунд, преди отново да си го върнат през 2021 година.

Той се превръща в основен играч за норвежкия гранд, но очевидно интересът към младия играч спада и в този период няма доклади за интерес към него. ЦСКА обаче хитро се възползва от финансовата криза, която сега е налегнала Розенборг, и успява да го привлече в редиците си.

Миналата година през юли месец Скаршем преживява тежък сблъсък в мач срещу Стрьомгодсет и е пратен в болница, но самият той пуска снимка в "twitter", в която заявява, че всичко с него е наред, и само две седмици по-късно отново се впуска в битките по терените на Норвегия.

Той е роден на 2 юли 1998 г. в Норвегия. Като дете има периоди с норвежките отбори Гемсе, Мелхус и Астор, преди да се присъедини към младежката формация на Розенборг през 2013 г., като 15-годишен.

След като се издига в юношеските отбори, Скаршем успява да пробие и в първия тим. Халфът дебютира за Розенборг на 13 април 2016 г. в мача за Купата на Норвегия срещу Афьорд, в който отбелязва и гол. Розенборг печели купата, но това остава единственото участие на Скаршем през сезона.

През 2017 година той е част от отбора на Розенборг U19, който участва в Младежката Шампионска лига, където записва четири изяви, като асистира за един гол.

Улаус може да действа както като опорен полузащитник, така и като плеймейкър зад нападателя. Скаршем е известен с креативния си поглед върху играта и способността си да прави мигновени прострелни подавания напред от средата на терена. Стил на игра, който определено ще допадне на директния футбол, който ЦСКА се опитва да практикува.

Улаус притежава добра техника, умения за дриблиране, мощен физически, с прилична скорост и способност да създава множество положения за своите съотборници. Освен това той демонстрира добра работа без топка и никога не се "скатава", за да изпълнява отбранителните си задължения.

Скаршем определено пристига с големи очаквания, а потенциалът, с който разполага, е налице.

Очаква се бързо да се впише в колектива на ЦСКА, където вече има двама норвежци, и остава да видим как Улаус ще се представи по родните терени.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 2cn

FACEBOOK