Великобритания изпраща два кораба в Черно море в подкрепа на Украйна

Снимка: dir.bg

Великобритания ще работи с Норвегия за дългосрочна подкрепа за Украйна

Британският Кралски флот ще прехвърли два от своите кораби минотърсачи в Украйна в опит да засили морските способности на страната, съобщиха от Министерството на отбраната.

Министърът на отбраната Грант Шапс каза за Би Би Си, че корабите ще помогнат за повторното отваряне на "жизненоважни маршрути за износ", ограничени след като Русия започна инвазията си в Украйна.

От министерството на отбраната казаха още, че Великобритания ще работи заедно с Норвегия за осигуряване на дългосрочна подкрепа за Украйна.

Очаква се по-късно днес Грант Шапс да очертае плановете заедно с норвежкия си колега, когато ще бъдат дадени и допълнителни подробности за текущата британска военна подкрепа. По предоставянето на корабите минотърсачи на Украйна се работи от дълго време. Те бяха част от пакет за морска подкрепа, обещан още преди Русия да нахлуе в Украйна. Кралските военноморски сили обучаваха украински екипажи през лятото как да използват корабите.

Все още обаче има въпроси как и кога те ще могат да влязат в Черно море, тъй като Турция контролира достъпа през Босфора, коментира Би Би Си.

Има опасения около непосредственото въздействие на морската подкрепа върху войната в Украйна. След като нахлу в Украйна миналия февруари, руският флот блокира черноморските пристанища на страната, причинявайки проблеми както с корабоплаването, така и с износа, включително блокирането на 20 милиона тона зърно. Украйна е един от най-големите доставчици в света на култури като слънчоглед, ечемик, царевица и пшеница. /БНР/

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода i2d

FACEBOOK