2023: Годината на Шенген, дебелия чичко от екрана и сглобката

Снимка: Infomreja.bg

Обзор на отминалите 365 дни

България в първите 31 дни от 2023.

Новата година започна с редица разнородни събития, най-вече такива от черната хроника. Започнахме със заря и словото на президента и завършваме месеца с разпускане на 48-ото НС, назначаване на нов служебен кабинет и подготовка за изборите.

Президентът връчи третия проучвателен мандат на Продължаваме промяната и Николай Денков.

В парламента си говориха за „Джемкорп“.

ПП си върнаха на Радев мандата – неизпълнен. Трима служители на АГ „Шейново“ бяха наказани след случая с разменените бебета. Купуваме хеликоптери чрез пряко договаряне. С тях долетя и грипната вълна в страната.

Начало на темата „Нексо“ и нападки кой депутат от коя партия е свързан с фирмата за криптовалута.

Държавата пое контрола над „златния гьол“ при „Капитан Андреево“.

Радев обяви, че мандатът отива при БСП.

Нинова го прие с букет цветя, а тя върна жеста на Радев с кутия бонбони, казвайки „Мерси“. В същия ден лидерът на БСП празнува своя рожден ден! Радев сподели, че скандалът „Неско“ не му в е повлиял в избора на коя партия да даде мандата.

БСП пък започна да си говори с лидерите на партиите. Борисов и Нинова се срещнаха – с усмивка си каза, че няма да я бъде.

Западното издание „Ди Велт“ предизвика още по-голяма буря в София. От немската преса ни казаха, че сме изнасяли тайно оръжие през трети страни за Украйна. Петков и Василев три пъти отрекоха.

Служебното правителство на Гълъб Донев се отчете пред народа. Писа си „Отличен 6“ за добре свършената работа.

Секретарят на Културният български клуб в Охрид „Цар Борис Трети“ – Християн Пендиков, е пребит жестоко през заведение в македонския град.

Пореден недостиг на важни лекарства в аптечната мрежа в страната.

„Нексо“ се споразумя с американските власти да си плати глоба от 45 млн. долара, а пък на местна почва стана ясно, че Семерджиев предлагал подкуп на полицаи от 10 000 евро.

След срещите между БСП с ДБ, Възхода и ГЕРБ, Нинова си дава взетото на Радев.

От ИТН обявиха, че започват подписка за провеждане на референдум за президентска република.

Започна и Костадиновият референдум „за“ запазване на българския лев. Чак синът му се сби в училище. И там събирал подписи.

Нинова върна мандата. ДБ и ПП се сгодиха.

РСМ излязоха със „забранителен списък“ с лица, които няма да бъдат допуснати до гроба на Гоце Делчев в Скопие на 4 февруари. На Джамбазки рязко му се приходи много!

Дарихме консерви с боб на Украйна. Германия и САЩ – танкове.

Ужасът за хората в Каравелово и Богдан се завърна. Обявиха частично бедствено положение. 3-сантимерта сняг в България доведоха до 3-дневни телевизионни репортажи за апокалипсис.

Депутатите гласуваха „за“ контрол над главния прокурор, но не и кой да го извършва. И до края на месеца не успяха да се разберат.

 Земетресение, мигрнати, цената на краставиците и млякото.

Така се обобщава февруари в едно изречение.

7,8 в 3.30 ч. променя живота на милиони и от земята си „тръгват“ хиляди. България е първата държава, която се отзовава на помощ на съседите си – които вече ни наричат свои братя.

Радев назначи старият нов кабинет на Гълъб Донев, който долетя само с една рокада – тази за културния министър – Минеков. Председателят на Народното събрание подари на колегите си плакат, тъй като до обща снимка така и не се стигна, а Радев е първият демократично избран президент у нас, който свиква 5 от общо 9 служебни кабинета.

10 области в Турция „потъват“ в тъмнина и тъга. За първи път след КОВИД светът се обедини, за да помогне на съседката ни и Сирия за справяне с последните от унищожителното земетресение. До края на февруари трудове от 4 до 6 по Рихтер продължават да рушат останалото. Първите часове са обявени над 2000 жертви. „Спартан“ отпътува за засегнатите провинции. На борда са планински спасители и техните кучета, пожарникари, медици. В България веднага се организира дарителска кампания за набиране на материална и финансова помощ. 65 държави от целия свят подават ръка на Турция и Сирия, където заради терористичния режим – помощта стига по-трудно. До края на месеца Турция и Сирия са загубили над 50 000 граждани. Задържани са стотици архитекти и строители заради некачествено изпълнение на вече разрушени сгради.

Списъкът „Магнитски“ побра още петима наши сънародници, сред които и Владислав Горанов. Борисов отрече бившият финансов министър да е бил член на ГЕРБ.

Пленум на БСП. 6-има са изключени, последва вълна от доброволно напуснали партията.

Месецът завършва с темата за скъпите краставици и млечни продукти. Лена Бориславова съди сценаристите на Слави. Морфов е уволнен от Народния театър. Херо Мустафа си тръгва с пожелание да имаме правосъдие.

Март месец ухае на пролет и избори, сняг посредата на месеца – по женски, ветрове и престрелки сред участниците в кампанията.

През целия месец в основата на политическите страсти стоеше МВР. Големият брат наблюдаваше зорко купувачите на гласове. Изземвания на списъци с имена, ЕГН-та и суми, написани срещу тях.

Март не бе по-лек от февруари за нашите съседи. Месецът започна с тежка влакова катастрофа край Лариса с 40 жертви.

Март замириса на зелено, но не много – драмата с краставиците, цената на марулата и златните яйца за по лев бройка тресяха пазара и купувачите. Държавата създаде сайт за цената на храните във веригите – посещенията в него не са много. ВАП пък провери защо тия цени така скачат.

След почти десетилетие, атентаторите от Сарафово се сдобиха с доживотни присъди. А осъденият за убийството пред дискотека „Соло“ бе задържан в Узбекистан.

На 9 март бе взето още едно решение за пролетното почистване – за премахване Паметника на съветската армия.

На 11-ия ден от месеца Радев даде положителна проба за КОВИД, нищо му нямаше.

На 27 март мейли пристигнаха по училищата в страната, че има бомби. До края на месеца седмокласник, петокласнички и двама батковци установи МВР, че пускали СМС-и и обаждания със заплахи до даскалите. Не им се учило!

Април започна като месеца на изборите и завърши като всеки друг в България – с убийство.

Народното събрание преди да отвори врати за новите 240, някой от тях сами се отказаха да бъдат депутати. Пръв – Асен Балтов, после Слави, а Лена съобщи, че ще става майка на детето на Мирослав Иванов и се оттегли в заслужено спокойствие.

На 12 април депутатите се събраха в доброто старо Събрание и след цели два часа тежък, неуморен, разкъсващ труд – прочетени 6 декларации, заявяващи как изборите не са вариант, но и коалицията – също, председател на НС не бе избран. Вежди ги пусна да си почиват.

На следващия ден ново събиране в старото Събрание и 3-минутен къртовски труд! Пот, напъни, усилия и най-накрая – няма председател. Дойде благодатният огън, след него вечното дерби с нулев резултат и за двата тима, а в първи работен след празниците ден, първите се събраха на лидерска среща и се разбраха за бюджета, за Шенген, за еврозоната и за Росен Желязков. Той ще бъде! И белият пушек излезе от Народното събрание.

Темата Украйна властваше през целия април.

В април се включи и Гешев – поиска имунитета на двама депутати, единият от които Радостин Василев. А „протекцията“ като депутат на Борисов го спаси от делото за клевета, заведено му от Петков.

А служебният кабинет внесе проектобюджета за 2023 с дефицит от 6% и предизвика всички математици, физици, икономисти да заговорят, че могъл да е 3%.

Май месец разцъфна със записи.

Месецът започна с атентата срещу главния прокурор, който след 14 дни „взриви“ отношенията му със заместника му – „лицето Борислав Боби Сарафов“.

Питанките се увеличаваха, а бездната, изкопана от „взрива на завоя“ растеше неусетно до 15 май, когато Гешев скъса оставката си публично и наклевети заместника си и Борисов в заговор срещу него.

Стана следното: Прокурори от страната излязоха на протест в защита на Гешев, след 10 дни прокурори от ВСС поискаха оставката на Гешев. Гешев поиска оставката на Сарафов, Сарафов поиска от ВСС да отстрани Гешев. Сарафов поска оставката на Ясен Тодоров. ВСС изслуша Гешев, но той не си подаде оставката. Правосъдният министър назначи охрана на Сарафов, защото той се страхува от Гешев, а Гешев се страхува за семейството си. Сарафов даде на прокуратурата шефа си, а депутатите приеха на първо четене бавения Механизъм за разследване на главния прокурор. ВСС стартира процедура по отстраняването на Гешев. Лек път! 

Записите започнаха – снимки на текстова кореспонденция и звуков файл представи Гешев и какво извадихме като факт: „Аз толкова съм им помагал“, казва главният на близък магистрат, обсъждайки лица от ГЕРБ.

И докато Гешев се чудеше кой му иска главата на пътя между Самоков и София, полетя към САЩ, за да се види с приятелите си от Израел, а Сарафов прекрати производството за „шкафчето с парите, кюлчетата и пистолета“… и гела за болно коляно. По приятелски…

В същото време, макар и в отпуск, Гешев бе разпитан за всички записи и заплахи в СГП, а ВСС отказа да пита Боби Сарафов за каквото и да е… По приятелски.

През май Радев даде два мандата. Единия - на пристигналата еврокомисарка от Брюксел – Мария Габриел. Тя го прие и върна празна папка. Петков я обиди, после се извини. Тя замрази преговорите с ПП-ДБ, после общият враг стопли отношенията между бившите опоненти.

Вторият запис във втората половина на месеца пък показа на българите как си говорят партиите.

Радостин Василев пое пътя на Ива Митева и Каримански, създавайки си нова партия.

В страната протестите не стихнаха. Първо Възраждане боядисаха фасадата на Дома на Европа в червено, защото проведоха „Поход за мир“.

От един куршум в главата на Къро. Той бе застрелян заедно с жена си в ЮАР, където две седмици по-рано Радев беше на посещение.

И междувременно: Чарлз най-накрая започна работа като крал, Тина полетя към небето, „Времеубежище“ грабна „Букър“ на 24 май, Валерия спечели „Ергена“, Емили Тротинетката излезе от ареста, ученик застреля свои съученици и преподавател в Белград, 18-годишен помете две влюбени деца на пешеходна пътека в София; Русия „празнува“ 9 май с един танк на парада.

На 2 юни заедно със сирените за Ботев на крака станаха и героите, „борещи се за благото на България“, а именно ПП-ДБ и ГЕРБ-СДС. Двете коалиционни формации си стиснаха ръцете за правителство, но и от двете страни илюзия за безоблачни дни нямаше.

Проблем през юни за ротационния кабинет бе още и изборът на еврокомисар. Виолета Лорер бе „неприемлива“ кандидатура, затова мъжът ѝ – Даниел бе предложен от ПП, а ГЕРБ предложиха Илияна Иванова. ЕК да си избира.

Връщането на Румен Спецов в НАП също леко разпали страстите.

На 7 юни Гешев продължи да иска имунитетите на депутати от 49 НС. На следващия ден ВСС заседава 14 часа и не освободи главния прокурор. На 12 юни ВСС каза „чао“ на Гешев. Сега е обикновен български гражданин, който – според Борисов, подготвя политически проект. Борисов бе прав!

Завръщането на Пеевски: ТОЙ оглави комисията по Конституцията и всички предпазливо се дръпнаха от нея. На първо четене КПКОНПИ бе разделено на две. 

Геле и Берлускони

Отидоха си!

И най-най-най-важната новина. За ден частната армия на „Вагнер“ се обърна срещу Путин и стигна на 200 км от Москва. Лукашенко разговаря с Пригожин и му даде подслон в Беларус.

В столицата се проведе София Прайд и Поход на традиционното българско семейство докато на Роженските поляни копаеха дупка за издигането на 111-метров пилон, на който да увисне българското знаме.

Петър Тодоров, Алексей Петров, Васил Божков, Нургюл Салимова, Евгений Пригожин, Княгиня Калина.

Имената остават в хрониката на август 2023 с черни новини и надеждата на красивата шахматна роза.

Алексей и Евгений полетяха към по-светли висини или паднаха към пъкала – зависи от гледната точка.

Васил Божков също полетя в небето и кацна в ареста в столицата. За две седмици разказа истории от „1001 нощи“ пред българското следствие, после му сложиха охрана.

За разлика от Божков пък, Любена Петрова – Снежанката от „Осемте джуджета“, се отказа от мъжа си. Не го била познавала, казала на прокурор.

Княгиня Калина също бе в полет – на духа… Папагалът ѝ с образ на куче избягал и тя го търсила на чаша вино из Боровец. Не го намери.

До работното си място пък не стигнаха 15 директори на Областни полицейски дирекции в страната. Сега са преназначени в очакване на по-добър министър, които да ги оцени.

КПКОНПИ показаха, че политиците ни са толкова бедни, че не могат да поемат самолетния билет на Нургюл от и до България в посока към шахматния връх.

Последните 4 месеца от 2023 отминаха под знака на няколко, но значими теми: дерогацията на Лукойл, руски шпиони у нас и български шпиони за Русия в Англия, украинското зърно с протестите на животновъдите и земеделците.

Септември и октомври преминаха с провеждането на изборите за местна власт. България бе разкъсана на парчета между партиите – едни с по-силно, друго с вече отслабено влияние в областите. Паднаха бастиони, а други останаха на пост с осми, дори 16-и пореден мандат.

Васил Божков се превърна в защитен свидетел. Съветникът на Тагарев – Мустафа Емин бе освободен заради наглостта си, а Рашидов – заради глупостта си.

Изборите възбудиха чувството за справедливост у българина и го накараха да се замисли дали наистина „народът избира“ или „помагаме с преференции на баче Цено и Марти“.

Хлопнаха кепенците на Руската църква в София, което накара вената на Митрофановото чело да пулсира. След месец свещите отново загоряха в божия храм.

Петима български юнаци пък са осъдени за шпионаж в полза на Русия в Англия.

Тук ДАНС и Прокуратурата се превърнаха в ловци на руски шпиони.

Родители на убити деца протестираха, а най-явният и продължителен бе протестът за Митко от Цалапица.

Ненадминат обаче бе този срещу БФС, който помете столицата, но не и вътрешния министър Калин Стоянов и Перуката.

Ивицата Газа припомни колко жесток може да бъде човекът.

Директорът на „Пирогов“ за малко да развали коледния дух и да скара партньорите в управлението, но… Успех за дипломацията ни в последния ден на 2023: Ще летим и плаваме свободни в Шенгенското пространство. Сглобката се обедини и сплоти – празнично, и призна, че проблеми има (като във всяко семейство), но „съединението прави силата“.

Декември дойде още с приемането на държавния бюджет. МОЧА падна, друг ще го смени… и толкоз.

Държавата пък отпусна милиони за общините по Плана за възстановяване. Най-накрая парите потекоха. Прочухме се и със задържания ни кораб, натъпкан с дрога.

 А без отговор остана въпросът на детето към майка му:

„Мамо, мамо, защо тоя дебел чичко постоянно го дават по телевизора?“.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 2za

FACEBOOK