Борисов: ГЕРБ ще носи отговорност за МВнР, ако Даниел Митов стане министър

Снимка: Булфото

Бойко Борисов заяви, че не обсъжда кадрови назначения в служебния кабинет

Ако Даниел Митов бъде назначен за министър, ГЕРБ ще носи отговорност за Външно министерство. 

Това заяви председателят на ГЕРБ Бойко Борисов в кулоарите на парламента.

Народното събрание - трите формации, които промениха Конституцията - ГЕРБ-СДС, ПП-ДБ и ДПС, носи политическата отговорност за служебния кабинет. Философията на тази Конституция беше направена така, че трите партии в този блок да носят отговорност, след като се премести тежестта за избора на служебно правителство от президентството към парламента. Нека бъдат любезни колегите, да не се махат толкова лесно и да казват, че нямат отговорност за това, което сътворихме. Призовавам ги, за да не ни се смеят хората, да бъдем на висотата на сътвореното. Трябва да има един отговорен парламент. Не можем да искаме от Нинова, Йорданов или Костадинов да подкрепят едно такова служебно правителство.

Въпросният разговор е на партийно събрание в Подуяне. Там симпатизантите и членовете на ГЕРБ бяха бесни от назначенията на служебното правителство. Въпросите бяха как ние позволяваме половината министри да са от ПП-ДБ. Като прибавите митниците и данъците, ме попитаха колко хора са изчегъртани. Трябваше да им отговоря, че аз още от първия ден не съм съгласен нито с външния министър, нито с много от назначенията, но така е преценил Главчев, така е направил, каза Борисов относно предложението за смяна външния министър.

Вчера лидерът на ГЕРБ отправи критики относно назначението на Стефан Димитров за служебен министър на външните работи и намекна на служебния премиер Димитър Главчев, че би трябвало да го смени.

Затова казах, че за отбраната ГЕРБ носи отговорност, защото не мога да не кажа, че ген. Запрянов е водещ наш експерт, продължи Борсиов.

Отново на срещата си със симпатизанти вчера той коментира:

За генерал Запрянов бях сигурен, че няма да мръдне от натовските позиции в подкрепа на Украйна - днес на кримската платформа фантастично се е представил. За разлика от външния министър. В това правителство отговаряме и ГЕРБ носи отговорност за министъра на отбраната. За външния министър ние не носим никаква отговорност. И ако Главчев не го смени, няма да има никаква подкрепа. Защото той променя доктрината, която имаха външните работи, отбраната и нашата партия. Ако иска да ме чуе, ако иска да се съобрази, ще направя да се съобрази впоследствие. Ние няма да мръднем от пътя от подкрепата за Украйна, за натовските държави срещу агресора Русия.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода aa6

FACEBOOK