Дирекция „Национален парк Рила“ отбелязва Световния ден на Земята

Снимки: Дирекция "Национален парк Рила"

Събитията стартираха в Дупница със съвместна еко-образователна програма с Детска градина „Слънце“

Дирекция „Национален парк Рила“ отбелязва Деня на Земята под мотото „Планета без пластмаса“ с инициативи в Дупница, Благоевград, Паничище и Самоков.

Събитията стартираха в Дупница със съвместна еко-образователна програма с Детска градина „Слънце“ под формата на занимания „Дивата природата на Национален парк „Рила“ с участието на деца и преподаватели от групите. Експерти на парковата дирекция представиха уникалните природни дадености, животинските и растителни видове и техните местообитания в НП „Рила“ пред младите природолюбители.

Инициативата „Край на пластмасите в името на здравето на хората и планетата Земя!“ е съвместно събитие с Регионална здравна инспекция – Благоевград с участието на пациенти с Диабет тип 2. С посещение на Национален парк „Рила“ в района на м. Карталска поляна и Резерват „Парангалица“ се цели да се активизира двигателната активност на хората и представи чистата и красива природа на най-големия национален парк в страната.

На 22 април, празникът ще бъде отбелязан и в Осмо СУ „Арсени Костенцев“ в Благоевград, където експерти от дирекцията на парка ще запознаят ученици от 1 и 3 клас с безценното биоразнообразие, съхранявано в дивия свят на защитената територия.

Ден на отворените врати по повод Деня на Земята ще се проведат в Посетителски център – Паничище и Посетителски-информационен център – Самоков на 22 април 2024 г., от 09.30 до 17.00 ч. В центровете посетителите ще имат възможност да се запознаят с величествената дива рилска природа, част от зеленото богатство на планетата.

Инициативите, посветени на природозащитната дата ще завършат с провеждане на почистване на туристическа пътека от м. Бързанска поляна до хижа „Вада“, на територията на Национален парк „Рила“.

Ежегодно на 22 април хора от цял свят и от различни сфери на живота се обединяват в една обща кауза по отношение на устойчивостта и климатичните действия, отбелязвайки Деня на Земята. Когато действията на милиони хора по целия свят се синхронизират, се създава приобщаващо и въздействащо движение, което е невъзможно да се игнорира.

Тази година Темата за Деня на Земята е „ПЛАНЕТА СРЕЩУ ПЛАСТМАСИ“!

Темата насочва вниманието към формирането на колективен ангажимент за справяне с кризата с пластмасите, чрез намаляване на производството на пластмаса с 60% до 2040 г. и изграждане на бъдеще без пластмаса, защото само рециклирането не е достатъчно.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 2za

FACEBOOK

//