Гвоздейков: Откриваме диалог с експерти и синдикати за предстоящите реформи в сектора

Снимка: МТИС

Министър Гвоздейков представи своя екип и очерта основните задачи

Голяма част от дружествата в транспорта все още чакат своите съдържателни реформи и имат спешна нужда от модернизация. Откриваме диалог с експертите и синдикатите в различните области, за да търсим заедно най-добрите решения и да решаваме натрупаните с годините проблеми. Това каза министърът на транспорта и съобщенията Георги Гвоздейков по време на среща с президента на Конфедерацията на независимите синдикати в България (КНСБ) Пламен Димитров и представители на синдикалната организация.

Министър Гвоздейков представи своя екип и очерта основните задачи, по които ще работят в краткосрочен и средносрочен план. „Двете най-големи теми пред нас са Български пощи и БДЖ. Оздравяването на пощенския оператор минава през План за преструктуриране на дружеството, по който вече работим“, посочи министър Гвоздейков. На вчерашното заседание на  Министерският съвет е одобрена помощта за Български пощи в размер на 50 млн. лева. „Всеки изхарчен лев от тази помощ ще бъде под мое наблюдение и ще следя дали средствата се използват ефективно за съживяване на дружеството, което е в много тежко състояние“, категоричен бе транспортният министър.

В железопътния сектор предстоят анализи, за да се идентифицира кой е най-добрият модел за управление на Българските държавни железници. „Като първа стъпка ще определим доколко е работеща холдинговата структура и дали тя не носи повече разходи, отколкото да дава ефективност на процесите и решенията“, обясни министър Гвоздейков. Той допълни, че инвестициите в инфраструктурата и обновяването на подвижния състав са два процеса, който трябва да вървят паралелно и е много важно какво ще бъде постигнато преди 2026 г.

Участие в днешната среща взеха заместник-министрите Анна Натова, Бисер Минчев, Димитър Недялков и Григори Григоров. От страна на КНСБ в разговорите участваха Тодор Капитанов, Петър Бунев и Любослав Костов.

По-рано през седмицата министър Гвоздейков проведе разговори и със синдикалните организации на КНСБ и КТ “Подкрепа“ в „Български пощи“ ЕАД, съобщават от Министерството. Общо бе мнението, че промените в управленската и организационна структура ще бъдат обсъждани в диалог. По време на срещата министър Гвоздейков каза, че дружеството притежава достатъчен ресурс и има потенциал за развитие. „Загрижени сме, отговорно се отнасяме и ще положим максимални усилия, за да променим бизнес модела на Български пощи“,  подчерта министърът.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода sj2

FACEBOOK