Президентът: Днес честваме нашия непреходен национален идеал за свобода, единение и държавност

Снимка: БГНЕС

Държавният глава присъства на тържествената проверка (заря) на площад „Народно събрание“

Днес честваме нашия непреходен национален идеал за свобода, единение и държавност, каза президентът Румен Радев в речта си по повод 146 години от Освобождението на България. Държавният глава присъства на тържествената проверка (заря) на площад „Народно събрание“.

Съхранявайки духа и признателността на нашия народ, укрепваме темелите на нашето настояще, за да можем да гледаме по-уверено в бъдещето. В нашето тревожно време, когато се помитат граници и оръжията все повече заглушават разума, всички ние, българските политици, трябва да бдим над суверенитета на родината. Всички ние, българите, трябва да повярваме в собствените си сили, да обединим солидарните си усилия, за да градим свободна и справедлива България, допълни президентът.

Да продължим да отстояваме свободата на нашата съвест, независимостта на нашите действия, достойнството и честта на Отечеството, каза още Румен Радев.

Според президента 3 март не е единствено отзвук от тътена на войната, не отразява само победата на бойното поле и не е само датата на един международен договор. Той припомни, че празникът е отменян в миналото и е атакуван днес. Според Румен Радев „празникът има такъв морален заряд, че се е превърнал в победа на идеала над нихилизма, на здравия български корен над ветровете на политическата конюнктура“.

„Трети март постави заслужен венец на подвига на българските опълченци, осмисли отчаяната саможертва на Априлското въстание, продължи пътя на Раковски, Левски и Ботев. Сбъдна предначертаното от Паисий и възрожденските завети за свободна, единна и независима България“, каза още държавният глава.

Румен Радев призова да помним историческия подвиг и саможертвата на българските опълченци и на воините от всички народности от армията на руския император Александър II, които сложиха край на петвековното османско иго.

Според президента 3 март е ден на българската свобода, съдбовен вододел, който е пробудил жаждата за живот на потъпканото ни бащино огнище и е предопределил раждането на нова България.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 2cn

FACEBOOK