Изграждат STEM центрове в над 2 200 училища

Снимка: МОН

Днес първите 15 училища получиха своите договори за финансиране на изграждането им

Стартира изграждането на STEM кабинети във всички над 2 200 училища и центрове за специална образователна подкрепа в страната. Днес първите 15 училища получиха своите договори за финансиране на изграждането им, съобщават от образователното министерство. Те им бяха връчени от министъра на образованието и науката проф. Галин Цоков в STEM центъра на 90. СУ „Ген. Хосе де Сан Мартин“ в София в присъствието на министър-председателя акад. Николай Денков. Договорите, които бяха връчени днес, са на обща стойност от над 2,8 млн. лева, а за цялата процедура са осигурени повече от 530 млн. лева по Плана за възстановяване и устойчивост.

„За много кратко време успяхме да създадем организация и вече първите договори са факт, като паралелно с това върви оценката на всички подадени над 2 200 концепции за изграждане на STEM центрове във всяко българско училище. Очакваме в следващите месеци лавинообразно да нарастват договорите, с които ще се предоставят средства за изграждането им в отделните образователни институции“, каза проф. Галин Цоков. По думите му по-важната промяна, която предстои пред нашето образование, е не само да се създаде тази благоприятна STEM среда във всяко училище, но заедно с това да се промени и работата на учителите. „Те трябва да могат да работят съвместно, да създават екипи със свои колеги и с ученици, които да учат проектно базирано, да могат да отговарят на важните въпроси за света, който ни заобикаля“, посочи министър Цоков. Той допълни, че по този начин учениците не само ще формират умения, но и ще се възпита у тях любов към природните науки, за да могат да станат те в следващите години изследователи, инженери и хора, които движат напред технологичното развитие на България. 

Министър Цоков посочи като отличен пример работата на преподавателите в 90. СУ „Ген. Хосе де Сан Мартин“, чийто STEM център е изграден през 2021 г. по Национална програма на МОН. „Те прилагат това интегрирано образование, което дава възможност за изграждане на по-цялостни представи на децата и учениците за света около тях, за важните въпроси, на които ние търсим отговори всеки ден, а те отговарят тук един път седмично със своите учители“, посочи министър Цоков.

Училището предстои да изгради център за млади изследователи със средствата по Плана за възстановяване и устойчивост, който ще бъде в друг корпус на сградата и ще е предназначен за обучение на ученици от началния етап. Концепцията предстои да премине втори етап на оценка, след което да бъде предоставен и договор за финансиране.

На събитието днес присъстваха още заместник-министърът на образованието и науката Наталия Митева, изпълнителният директор на Изпълнителна агенция „Програма Образование“ проф. Георги Вайсилов, Нено Ненов съветник „Икономическо управление и европейски семестър“ към Представителството Европейската комисия в България, кметът на столичния район „Люлин“ Георги Тодоров, директорът на Националния STEM център проф. Найден Шиваров и др.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 9kd

FACEBOOK