Турция отбелязва двоен празник - Деня на националната независимост и Деня на детето

Снимка: Анадолска агенция

Празникът се смята за дар, унаследен от Ататюрк за децата на Турция и по света

23 април е паметна дата в столетната история на турската Република. На тази дата през 1920 г. под предводителството на Мустафа Кемал Ататюрк се открива турският парламент-Великото национално събрание на Турция в Анкара. Събитието става по време на войната за независимост, информира БТА.

При откриването на парламента Ататюрк произнася реч. В нея той акцентира на децата, които по думите му са най-голямата ценност на турската нация, а също бъдещето - нейното и на света.  

Една година след откриването на парламента, с декрет,който е публикуван в Държавен вестник, 23 април е обявен за официален празник в страната - Ден на националната независимост и Празник на детето. 

Празникът се смята за дар, унаследен от Ататюрк за децата на Турция и по света

От 1979 година насам за тържествата на 23 април се канят и деца от различни страни по света. Те се запознават със своите връстници, представят програми,

които са подготвили за празника, опознават се, обменят идеи, създават приятелства, които продължават и по-късно.

Тази година за 103-ата годишнина на празника са пристигнали близо 400 деца от 24 страни - от балканските държави, от Великобритания, Украйна, Ирак, Венецуела, Пакистан, Литва и др., а също и близо 150 деца от засегнатите от земетресенията окръзи.

Стартът на празника в Истанбул беше даден от самолетоносача „Анадолу“,който бе пуснат на вода преди няколко дни. Той премина през Босфора и поздрави обществеността с 21 топовни салюта.

В рамките на програмата 23 кораба от командването на Военноморските сили ще посетят 23 пристанища в страната,съобщиха от Министерството на отбраната.

В Истанбул, Анкара, Бурса, Измир и десетки градове на страната ще се състоят програми, поднасяне на венци пред паметниците на Ататюрк, спортни игри, състезания, концерти.

Националният празник съвпада с последния ден на мюсюлманския Рамазан байрам, поради което се очаква и много възрастни да се включат в тържествата.

Кулминацията на празника е традиционният 45.Международен детски фестивал на ТРТ (корпорацията за радио и телевизия на Турция) с участието на деца, пристигнали от 24 страни и от засегнатите от разрушителните земетресения области. Мотото на фестивала е “Децата на света с едно сърце за Турция”. 

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 2cn

FACEBOOK