При пожар: Спасиха параклис край Гостун, изгоря 30-метров бор

Снимка: Община Банско

С общи усилия са избегнати по-големи щети

Пожарникари, местна власт и хора от околните села спасиха от изпепеляване параклиса „Св. Георги“ в местността Селище край с. Гостун, община Банско.

В обедните часове вчера е подаден сигнал за пожар до кмета на селото Илия Белев, който е алармирал пожарната служба в Банско.

На място веднага е пристигнал екип на РСПБЗН, ръководен от началника на службата инж. Димитър Клечеров и Доброволното формирование „Банскалии“.

В гасенето на пожара участват служители на ДГС-Места, на кметствата Гостун, Места и Осеново, жители на общината. На терен е бил кметът Стойчо Баненски, както и кметските наместници Илия Белев и Георги Чипилев.

Огънят от горящия огромен бор до параклиса се е прехвърлил към покрива, засега пожарникарите са успели да го ограничат да не обхване сградата. Иконите в параклиса са спасени. Спасено е и другото вековно дърво до параклиса.

Горящото дърво не може да бъде угасено. То е високо около 30 м, обиколката на дънера му е 5,70 м, а дървесината е смолиста. Паднали пламтящи клони и части от ствола могат да предизвикат ново избухване на пламъци както върху покрива на сградата, така и наоколо. Низовият пожар, засегнал района на параклиса е потушен и локализиран, изгорели са храсти, шума и тревиста растителност.

Кметът Стойчо Баненски съобщава, че дежурни екипи и пожарни коли ще останат на терен, докато огънят, обхванал огромното дърво, не бъде угасен.

Според МВР 20 дка от горския фонд са покосени от огъня. 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 9kd

FACEBOOK