Община Благоевград кандидатства за мерки за по-чист въздух

Снимка: Infomreja.bg

Процедурата е финансирана с 610 млн. лв.

До края на октомври 2023 г. е крайният срок за идентифицираните 21 общини с нарушено качество на атмосферния въздух да подадат проектните си предложения, за да се възползват от възможността гражданите да получат безвъзмездно нови екологични и енергийно ефективни топлоуреди по Процедурата „За по-чист въздух“ на Програма „Околна среда“ (ПОС). Реалното изпълнение на дейностите ще бъде през 2024 г., съобщават от Министерството на околната среда и водите.

Процедурата е финансирана с 610 млн. лв. за периода 2021-2027 г. и е насочена към 21 общини с нарушено качество на атмосферния въздух. Бенефициенти са общините: Асеновград, Благоевград, Перник, Столична, Бургас, Велико Търново,  Видин, Враца, Горна Оряховица, Димитровград, Кърджали, Ловеч, Монтана, Несебър, Пазарджик, Плевен, Пловдив, Русе, Смолян, Хасково и Шумен.

Близо 85 хиляди домакинства, които се отопляват на дърва и въглища в тези 21 общини, ще имат възможност да получат безвъзмездно нови екологични и енергийно ефективни топлоуреди – по-конкретно климатици от висок клас (термопомпи „въздух-въздух“).

За да получат безвъзмездно ново отоплително устройство, гражданите, живеещи в някоя от тези 21 общини, ще трябва да се съгласят да предоставят за рециклиране старите устройства на твърдо гориво.

За домакинствата първата стъпка ще е да подадат заявление в съответната община, за което също ще получат съдействие от администрацията там и безплатна консултация от специалисти за най-подходящия нов топлоуред. Общините ще имат ангажимент да демонтират старите печки, изгарящи изкопаеми горива, и да ги предадат за рециклиране.

Важно за гражданите е да знаят, че през 2024 г. те ще имат възможността да подадат заявление в съответната община. Периодите и сроковете за набиране на заявления от граждани вероятно ще са различни за всяка община, поради което желаещите да се възползват от безвъзмездната помощ трябва да следят и да се информират директно от общината, в която живеят.

Доставката и монтажът на новите уреди ще се осигури от общините с финансиране от Програма „Околна среда“ 2021-2027 г., която дава възможност на българските граждани да постигнат по-здравословна и екологична среда за своите семейства.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода aa6

FACEBOOK