Румяна Арнаудова: Има занижен контрол при отчитането на 40 млн. лв. субсидии на ски федерацията

Снимка: Infomreja.bg

Налице е занижен контрол на отпусканите пари от спортното министерство към Българската ски федерация. Това стана ясно при брифинг на говорителя на главния прокурор Румяна Арнаудова по повод нарушения в концесията на парк „Пирин”.

Прокуратурата е проверила периода 2014-2018, през който Федерацията по ски е получила от министерството на спорта над 40 млн. лева като субсидия – в повечето случаи са средства за обучения и тренировки.

Комисия в министерството разглеждала исканията и се произнасяла. Федерацията не само не отчитала резултатите от проектите, но и нямало достатъчно ясни документи как са изразходвани парите.

Това е основание прокуратурата да провери дали има престъпления.

В продължение на осем години концесионерът на част от парк "Пирин" е ползвал терен с 65 хектара повече от тези, които са записани в договора, каза още Арнаудова.

Тя припомни, че днес Сотир Цацаров е изпратил препоръки към Кабинета за ревизия на договора с "Юлен" АД.

Голяма част от текстовете в договора са неадекватни към закона, а има несъответствие с методиката за концесионното възнаграждение.

Ще бъде правена проверка и на прокуратурата в Благоевград как е работила по сигналите за нарушения от страна на концесионера, посочи Арнаудова.

След изискани документи за собствеността на "Юлен" АД, прокуратурата търси дали има обвързаност между собственика на фирмата и председателя на Федерацията по ски.

Собственикът на голяма фирма за производство на млечни продукти е задържан за данъчни измами, оповестиха още от прокуратурата

Чрез фиктивни дружества, собственикът на "Елена" Стефан Василев е източил ДДС за 4 месеца в размер 900 хил. лв., твърдят разследващите. Той е обвинен, че е ръководител на престъпна група. Прокуратурата е поискала възбрани и запори върху негови имоти и сметки.

По време на акцията са претърсвани офиси в няколко града.

Около една година разследващите са работили по случая./ бТВ.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода ae5

FACEBOOK