В Русия очакват промени в елита след президентските избори

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Изборната победа на Владимир Путин е смятана за формалност

Руският елит очаква президентът Владимир Путин да промени позициите в правителството, за да назначи по-млади хора след смятаната за формалност негова изборна победа този уикенд, казаха четири източника, близки до властите и цитирани от Ройтерс.

Контролирайки всички държавни лостове и без сериозни политически конкуренти, Путин - на власт като президент или министър-председател от последния ден на 1999 г. - се очаква да спечели петия си президентски мандат и още шест години на власт.

Четирите източника, които отказаха да бъдат назовани поради чувствителността на темата, казаха, че очакват по-млади хора да бъдат назначени на по-високи държавни длъжности, включително може би като заместник-министри и дори министри, както и държавни служители от по-старото поколениеда бъдат понижени или пенсионирани след изборите.

Един от източниците каза, че министерските портфейли също се преразглеждат и че промените се очаква да станат през май.

Промените в големите държавни корпорации, държавните енергийни гиганти и в над 80-те регионални управители на Русия също се смятат за възможни, казаха източниците. Кремъл казва, че никога не коментира планирани персонални промени предсрочно.

Във време, когато Русия води война с Украйна и се нуждае от приемственост, двама от източниците казаха, че не очакват Путин да смени своите министри на отбраната и външните работи.

"Не се сменят конете по средата на потока", каза първият източник, който добави, че би било изненадващо, ако министърът на отбраната Сергей Шойгу, на 68 години, и външният министър Сергей Лавров, който навършва 74 години по-късно този месец, не запазят постовете си .

На поста от 2020 г. Михаил Мишустин, 58-годишният технократичен министър-председател, също се очаква да запази поста си, казаха те. Същото важи и за управителя на централната банка Елвира Набиулина, казаха трима от източниците

Планираните промени на върха на основните министерства и в агенциите за сигурност ще се състоят едва след края на това, което Путин нарича "специална военна операция в Украйна", каза първият източник.

Вторият източник също очаква следизборно разместване, което ще доведе до включване на повече млади хора. Путин не е правил големи промени в правителството от 2020 г.

Промените в конституцията през същата година позволиха на 71-годишния Путин да остане на власт до 2036 г., ако бъде преизбран в неделя и отново през 2030 г.

Но строго контролираната политическа система, която той е изградил и консолидирал под свой контрол в продължение на повече от две десетилетия, предоставя по-малко сигурност на работата на неговите подчинени, дори тези от същото поколение, като се има предвид необходимостта от обновяване на редиците, за да се подготвят за бъдещето.

Освен Шойгу и Лавров, някои от по-старите членове на сегашното правителство включват министъра на енергетиката Николай Шулгинов, на 72 години, министъра на транспорта Виталий Савелиев, на 70 години, и вицепремиера Юрий Трутнев, на 68 години.

Междувременно по-младо поколение чиновници, някои от които са синове и дъщери на действащи министри и бюрократи - наречени от някои руски политически анализатори червени принцове и принцеси - се издигат в йерархията.

46-годишният министър на земеделието Дмитрий Патрушев например е син на 72-годишния Николай Патрушев, секретар на Съвета за сигурност на Русия.

Президентската администрация на Путин стартира серия от програми, предназначени да идентифицират и обучат ново поколение висши лидери, което включва "резервен списък" от 100 кандидати. /news.bg/

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 7jk

FACEBOOK