РЗИ-Кюстендил, алармира за повишен риск от заразяване с малария

Снимка: Infomreja.bg

През последните 10 години в страната са регистрирани 110 случая на внесена малария

Във връзка с настъпването на потенциалния малариен сезон, който в нашата страна е от април до октомври, се повишава рискът за заразяване на специфичните преносители на малария (комарите от род Anopheles) и възникването на местни случаи на малария, информират от РЗИ-Кюстендил.

В България маларията е ликвидирана от 1965 г., но поради разширяващите се връзки със страните от тропическите и субтропически региони, ендемични за малария, ежегодно се регистрират вносни случаи на това заболяване.

През последните 10 години в страната са регистрирани 110 случая на внесена малария. Нараства и броят на пристигащите от маларийни райони наши и чужди граждани, които са потенциални източници на инфекция с маларийни плазмодии.  

Болестта се предава по кръвен път от хора, пътували в области с голямо разпространение на заболяването и при ухапване от малариен комар (най-често от род Anopheles).

Основен преносител на заболяването са комарите от род Anopheles, които се заразяват при ухапване на човек, болен или здрав заразоносител.

Причинител на маларията е паразит от род Plasmodium.

Заболяването започва с втрисане, главоболие, болки по мускули и стави, температура, която достига до 39-40° и след няколко часа спада, което е съпроводено с обилно изпотяване. Това са симптомите на маларийния пристъп. По - късно може се наблюдава  увеличение на черния дроб и слезката.

Как да се предпазим от заболяването?

Предпазване от ухапване от комари чрез използване на предпазни мрежи на прозорците и вратите на дома, използване на защитни препарати за тяло (репеленти), когато излизате навън, особено в райони с голяма популация на насекоми – в горите, във влажни местности, около реки, езера и др., съобщават още от РЗИ-Кюстендил.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 9kd

FACEBOOK