Ден на траур в Русия за жертвите на терора в концертната зала в Москва

Снимка: БГНЕС

Най-малко 133 души бяха убити при нападението, а ранените са над 140

Днес е обявен ден на национален траур в Русия за жертвите на петъчната атака срещу концертната зала в комплекса "Крокус сити" край Москва. Най-малко 133 души бяха убити при нападението, а ранените са над 140. В телевизионно обръщение руският президент Владимир Путин нарече атаката "кървав атентат". В същото време се съобщава за продължаващ обстрел в конфликта между Русия и Украйна, предаде БНР.

Отговорност за нападението срещу "Крокус сити хол" в град Красногорск пое "Ислямска държава". В канала в "Телеграм" на свързаната с нея "информационна агенция Амак" бе публикувана снимка на четиримата нападатели. Въпреки това руският президент Владимир Путин каза, че задържаните са бягали към Украйна:

"Всичките четирима преки извършители на терористичния акт, всички онези, които са стреляли и са убивали хора, са открити и задържани. Те са се опитали да се укрият и са се движили към Украйна. По първоначални данни от украинска страна за тях е бил подготвен "прозорец" за преминаване на държавната граница".

В отговор в традиционното си видеообръщение украинският президент Володимир Зеленски заяви, че Путин търси начини да отклони вината за масовото убийство в концертна зала край Москва в петък. Той посочи, че Владимир Путин е мълчал 24 часа, преди да обвърже стрелците с Украйна:

"Всичко е абсолютно предвидимо. Тези стотици хиляди руснаци, които сега убиват на украинска земя, със сигурност ще бъдат достатъчни да спрат всички терористи. И ако руснаците са готови мълчаливо да умират и да не задават никакви въпроси на своите служби за сигурност и разузнаване, то Путин отново ще се опита да обърне подобна ситуация в своя лична полза".

Федералната служба за сигурност съобщи за общо 11 задържани. Четирима от тях, за които се подозира, че са пряко замесени в атаката, са чуждестранни граждани.

На този фон снощи беше съобщено, че руските системи за противовъздушна отбрана са свалили през деня повече от 10 ракети над кримското пристанище Севастопол. Назначеният от Русия регионален губернатор заяви, че една жена е пострадала от шрапнел и има нанесени щети на инфраструктура, включително офис сграда и газопровод.

Рано тази сутрин Русия нанесе въздушен удар по Киев. Системите за противовъздушна отбрана на Украйна отблъснаха атаката, съобщиха украински официални лица. Кметът на украинската столица Виталий Кличко заяви, че в столицата е имало експлозии. Съобщава се и за взривове в Лвовска област. Заради руската въздушна атака срещу западната част на Украйна и в близост до полската граница рано тази сутрин са били активирани полски и съюзнически самолети.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 2cn

FACEBOOK