Евролидерите: Путин няма да победи!

Снимка: ЕРА/БГНЕС

На работната среща няма да бъдат обявявани нови доставки на оръжия за Украйна

Около 20 европейски лидери се събират днес в Париж, за да изпратят на руския президент Владимир Путин послание за европейска решителност по отношение на Украйна и да противодействат на наратива на Кремъл, че Русия е длъжна да спечели войната, която навлиза в третата си година, съобщава "Ройтерс", позовавайки се на Елисейския дворец.

Френският президент Еманюел Макрон покани европейските си колеги на работна среща, обявена в кратки срокове, поради ескалацията на руската агресия през последните няколко седмици.

"Искаме да изпратим на Путин много ясно послание, че той няма да спечели в Украйна", заяви съветник на президента на брифинг. "Нашата цел е да разрушим идеята, в която той иска да ни накара да повярваме, че по някакъв начин той ще спечели".

След първоначалните успехи в отблъскването на руската армия Украйна претърпя неудачи на източния фронт и високопоставените военнослужещи се оплакаха от недостиг на оръжие и войници.

Очаква се на срещата да присъстват канцлерът на Германия Олаф Шолц, министърът на външните работи на Великобритания Дейвид Камерън, министър-председателят на Испания Педро Санчес, премиерът на Нидерландия Марк Рюте, както и лидери от скандинавските и балтийските страни.

Съединените щати ще бъдат представлявани от помощник държавния секретар на САЩ по европейските и евразийските въпроси Джим О'Брайън, а Канада - от министъра на отбраната Бил Блеър.

Френски официални лица посочиха, че конференцията по сигурността в Мюнхен по-рано този месец, която съвпадна със смъртта на най-отявления руски опонент на Путин Алексей Навални, е била изцяло за "гибел и мрак" и Макрон иска да разсее това.

"Ние не сме нито обречени, нито мрачни", подчерта френският съветник. "Искаме Русия да разбере това. Русия ще трябва да вземе предвид всички нас колективно, за да се сложи край на тази война и да се възстановят правата на Украйна".

Съветникът обаче поясни, че на работната среща няма да бъдат обявявани нови доставки на оръжия за Украйна, а по-скоро ще се обмислят начини за по-голяма ефективност на място, както и за увеличаване на координацията между съюзниците и Украйна.

Френските официални лица посочиха, че през последните седмици Русия е подновила агресивността си и посочиха като пример полета на Путин с бомбардировач, способен да носи ядрено оръжие. Според тях това е опит за сплашване на европейците в момент, когато подкрепата на САЩ е под съмнение заради предстоящите президентски избори. /news.bg/

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 2xd

FACEBOOK