Кюстендил се поклони пред спасителите на българските евреи

Снимки: Община Кюстендил

Днес се навършват 81 години от Кюстендилската акция за спасяването на българските евреи

В минута мълчание Кюстендил притихна и почете паметта на жертвите от Холокоста и делото на петимата кюстендилци, довели до спасяването на българските евреи през Втората световна война.

Венци и цветя пред паметника на Димитър Пешев в центъра на града поднесоха кметът инж. Огнян Атанасов, председателят на Общински съвет Димитър Велинов, зам- кметовете Николай Дочев и Венцеслав Терзийски, областният управител инж. Александър Пандурски, зам.- областният Мария Зарева, общински съветници, граждани, представители на политически партии, на Организация на евреите в България и нейното представителство "Шалом" в Кюстендил, граждани.

Признателните кюстендилци се включиха в тържествено шествие от паметника на Димитър Пешев до къщата на Иван Момчилов. Там бяха положени венци и цветя на признателност на паметната плоча на Иван Момчилов.

Тържественото шествие продължи от къщата на Иван Момчилов до къща музей „Димитър Пешев”.

В Къща музей „Димитър Пешев” бе открита изложбата „Памет и плакати” на Държания културен институт при Министерство на външните работи.

В критичните дни в началото на март 1943 г., когато се решава съдбата на хиляди хора, петимата кюстендилски граждани – Асен Суйчмезов, Владимир Куртев, Димитър Пешев, Иван Момчилов и Петър Михалев, със задружните си усилия допринасят да бъде спряна депортацията на евреите от довоенните предели на Царство България.

Наградени са с най-висшето държавно отличие в Р България – орден „Стара планина” I ст.

В Израел те са признати от мемориала Яд Вашем като „Праведници на света“ – почетно звание, което се дава на хора с нееврейски произход, рискували живота си при спасяването на евреи по времето на Холокоста.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода ae5

FACEBOOK