Почетоха паметта на военнослужещите, загинали в Кербала

Снимка: Infomreja.bg

В този период Българската армия загуби общо 13 военнослужещи в Ирак

С възпоменателна церемония в Карлово, пред Паметника на загиналите в борбата срещу световния тероризъм беше почетена паметта на петимата български военнослужещи, загинали на днешния ден преди 20 години при тетористичното нападение срещу база „Индия“ в иракския град Кербала. Церемонията в Карлово е и в памет всички български военнослужещи, отдали живота си в  операциите в Ирак между 2003 и 2008 г. В този период Българската армия загуби общо 13 военнослужещи в Ирак,съобщава БНР.

Военнослужещи от 61-ва механизирана бригада отдадоха почит, поднесоха венци и цветя, а присъстващите на церемонията сведоха глави в минута мълчание в памет на загиналите. Майор Георги Качорин, старши лейтенант Николай Саръев и офицерски кандидати Иван Инджов, Антон Петров и Свилен Киров. Министърът на отбраната Тодор Тагарев изтъкна в словото си:

"Ние ценим усилията на нашите военнослужещи, приноса им към международния мир и сигурност, и се покланяме дълбоко към героизма и жертвите, които ние дадохме в тези операции, и също така достойното носене на службата в мирно време. Поклон пред паметта на загиналите!"

"Длъжни сме да изречем имената и на другите мъже, оставили завинаги своята младост при изпълнение на мисията в Ирак",  заяви от своя страна началникът на отбраната адмирал Емил Ефтимов:

"Ние сме длъжни да изречем имената и на другите мъже, оставили завинаги своята младост при изпълнение на мисията в Ирак. Това са офицерски кандидати Димитър Димитров, Владимир Пашов, Гърди Гърдев, Преслав Стоянов, Валентин Донев, Паун Георгиев, Цветан Камов и Марин Милев. Коленичим пред паметта на бойците, които в мирно време загубиха живота си при изпълнение на своя дълг. Те са героите от най-новата ни военна история и техните имена ще останат завинаги в нас. Изразявам признателност и към тези пострадали в тази трагедия, понесли стоически получените травми".

И днес български мъже и жени с пагон утвърждават името на България като достоен съюзник и защитник на мира, стабилността и сигурността на Балканите и по света, включително и в Ирак, изтъкна адмирал Ефтимов. Военната професия е служба в името на обществото и Родината. Тя крие рискове и предизвикателства. За да ги намалим в максимална степен, работим за всестранното осигуряване на военнослужещите и тяхната натренираност.

Оперативната съвместимост и стандартни процедури са важна стъпка от нашата дейност. Натрупан е опит в операциите зад граница, извлечени са поуките - подчерта началникът на отбраната.

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 2za

FACEBOOK

//