Владислав Горанов: Асен Василев няма място в изпълнителната власт

Снимка: БГНЕС

„Извън първия мандат няма да има друго правителство“

Първият мандат е единственият вариант за съставяне на правителство в 49-ото Народно събрание, заяви категорично пред БНР Владислав Горанов, бивш финансов министър от ГЕРБ. 

"Не съм убеден в искреността на нашите партньори, с които досега вървеше управлението и се подкрепяше правителството, доколко са искали това. От всичките им действия и бездействия се видя, че всъщност вероятно те са калкулирали, че избори в тази ситуация са по-изгодни за тях, защото сега социолозите им отреждат второ място, а след още няколко месеца от същото управление, което те могат да предложат, вероятно ще бъдат трета политическа сила", изказа мнението си той.

Според него качеството на управление, което можеше да роди сглобката "по Лена Бориславова", никога не е било това, което заслужават българските избиратели

В предаването "Преди всички" Горанов декларира, че ще останат на масата на преговорите, колкото е нужно, но "с този стил и качество на правене на политика няма как да се продължи".

"Участието на Асен Василев в политиката не го пише в Конституцията", каза иронично бившият финансов министър и подчерта, ако ПП-ДБ го искат и смятат, че личностните предпочитания са им по-важни пред това да се прави качествена политика, това ще е техен избор. 

Според него все още би могло да се постигне правителство в рамките на този парламент. 

"Г-н Василев даде всичко от себе си, за да покаже, че той няма място в нея. /.../ Не искаме Асен Василев да е част от изпълнителната власт по никакъв начин", категоричен бе той.

Финансистът разкритикува и водената от Василев финансова политики. Той цитира изводите на МВФ по отношение на фискалната политика, според които на макрониво фискалната ни политика ни отдалечава от целите, които имаме. 

А защо тогава Василев е в списъка с министри от ГЕРБ, Горанов отговори: 

"Ние сме предложили списък с министри, който се е породил в следствие на всички тези седмици и месеци комуникация между двата преговорни екипа. Ние не сме искали по никакъв начин да слагаме непреодолими политически аргументи за съществуване на правителство". 

С депутати на ГЕРБ в мандат на ГЕРБ Асен Василев повече няма да стои на "Раковски" и да ръководи държавните финанси, отново повтори Владислав Горанов. Според него политика на Василев ни отдалечава от правия път и еврозоната.

Преди нови избори и нов парламент няма как ГЕРБ да подкрепи друг министър-председател освен Мария Габриел, подчерта също той. 

И все пак е възможно в следващите дни да има преговори с ПП, но без Асен Василев, допуска Владислав Горанов и пак повтори тезата си:

"ПП са калкулирали, че за тях изборите са по-изгодни и са търсили начин да излязат от тази комуникация. /.../ Няма проблем и най-вероятно ще се стигне до този сценарий, освен ако ПП и останалите партии в коалиция не се извинят, но не по начина, по който го направи Асен Василев, и дойдат с искрени намерения и покажат, че това им е важно". 

След изборите следващият български министър-председател трябва да е лидер на партия, а най-подготвен е Бойко Борисов, смята бившият министър от ГЕРБ. По думите му в последните години се забелязва, че "когато министър-председател не е лидер на политическа партия, обикновено се проваляме". Политическото лидерство изисква взимане на решения и носене на отговорност, отбеляза още той.

Ролята на ДПС

Пеевски е амбициозен и търси легитимация на ДПС с всички средства, изказа мнението си Горанов. Той напомни, че българските граждани, които са гласували за ДПС, имат същите права като всички останали български граждани. Пеевски има нужда от подобряване на комуникацията си и на начина, по който емоционално се изразява в политиката, но това със сигурност не е проблем на ГЕРБ, подчерта бившият финансов министър.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 2xd

FACEBOOK