Баба даде над 29 000 долара на измамници, друга "плати" за надгробна плоча

Снимка: Infomreja.bg

Единият случай е от Свищов, другият - от София

Телефонна измама по схемата "пари за адвокат на близък, допуснал пътен инцидент със загинало лице", разследват служители на полицейското управление в Свищов, съобщават от Министерството на вътрешните работи.

Снощи около 21,30 ч. съдействие в управлението е потърсила 81-годишна жена.

Тя обяснила, че същата вечер на домашния ѝ телефон неколкократно се обаждали двама непознати, представили се съответно за служител на българското посолство в САЩ и адвокат.

Те ѝ обяснили, че синът й е блъснал жена на пешеходна пътека в САЩ и е причинил смъртта й. За да му "помогнат" ѝ поискали 50 000 долара.

Жената събрала около 29 000 долара и в предварително уречен час ги предала на непознат мъж, определил ѝ среща пред заведение в крайдунавския град. В последствие установила, че е станала жертва на телефонни измамници и сигнализирала в полицията. 

Столични полицаи разкриха и задържаха извършител на измама.

Служители от отдел „Икономическа полиция“ – СДВР започнали работа по сигнал за многократно теглене на значителни суми пари от 88-годишна жена, която винаги била съпровождана от съмнителни мъже.

В хода на оперативните действия станало ясно, че жената е станала жертва на измамна схема, уговаряна от непознат за изработката на надгробна плоча, за която тя многократно плащала различни суми. Установено е, че потърпевшата е ощетена с 20 000 лева, като е имала готовност да извърши ново плащане.

В резултат на предприетите бързи действия е установен и задържан 55-годишен, криминално проявен. По случая е образувано досъдебно производство по чл. 209 от НК. Материалите са докладвани в Софийската районна прокуратура.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода i2d

FACEBOOK