Кметът на Кюстендил: Вече ще имаме два приемни дни за граждани

Снимка: Община Кюстендил

Причината е големият брой желаещи да се срещнат с общинското ръководство

Заради големия брой желаещи два приемни дни за граждани ще има вече в община Кюстендил, заяви на пресконференция кметът инж. Огнян Атанасов. Допълнителният приемен ден ще е всеки вторник и ще се провежда от зам.- кмета Николай Дочев. Записаните към момента граждани за месец март имат възможност да се презапишат при Николай Дочев. Целта е да не се губи ценно време.

„Да не изостават казусите на хората във времето, защото всеки въпрос е ценен и засяга лично човека, който го поставя“, уточни инж. Атанасов.

За да бъде оптимизирана работата на администрацията, при охраната на Община Кюстендил са оставени заявления с пореден номер и дата. Там трябва да се впишат имената, тел. номер и тема на срещата на желаещите да получат час за приемните дни.

Община Кюстендил е предложила между първо и второ четене в законопроекта за държавния бюджет да бъдат включени проекти на стойност 50 млн. лв., които да залегнат в капиталовите разходи и да бъдат финансирани от държавата, информира още инж. Атанасов.

По време на встъпителната конференция за кметовете и председатели на общински съвети за мандат 2023 – 2027г. вчера са били уверени, че по-голямата част от предложенията на общините ще залегнат в бюджета. Принципът ще е: печелят тези, които имат готовност - първият по време е пръв по право и те ще могат да се възползват от финансовите средства и да реализират проектите на територията на своите общини, ако имат готовност.

„Ние сме избрали проекти, за които лесно може да се извадят разрешения за строеж. За тях ще се пусне процедура по ЗОП за избор на изпълнител под условие и по този начин, когато има разрешение за строеж и проведена процедура за избор на изпълнител, ние ще бъдем пред другите. Това е целта, която гоним, за да можем да привлечем максимална част от средствата и да бъдат инвестирани правилно на територията на Община Кюстендил и тя да придобие нов облик“, заяви инж. Атанасов.

Кметът изрази готовност общината да реагира бързо и при обявяването на класираните сгради по Програмата за енергийна ефективност за многофамилни жилищни сгради по Плана за възстановяване и устойчивост. На срещата на НСОРБ е станало ясно, че класираните сгради с най-много точки, които ще получат финансиране за Етап 1, ще станат ясни преди Нова година.

Огнян Атанасов посочи, че веднага ще бъдат възложени обществените поръчки, пак под условие, за да могат да се реализират възможно най-скоро тези инвестиции на територията на община Кюстендил. Крайният срок по Плана за възстановяване и устойчивост, където всичко трябва да е приключило, разплатено и одитирано е средата на 2026 г.

„Ние нямаме време за губене, нямаме право да губим нито един ден, защото в противен случай трябва да се връщат финансови средства, които иначе са 100% безвъзмезден грант“, категоричен е кметът на Кюстендил.

Още една тема засегна на пресконференцията инж. Атанасов. След 2 години е получено становище от РИОСВ София, в което се разрешава направата на сондажите при компостиращата и сепарираща инсталация на с. Радловци.

„Там има проведена процедура и избран изпълнител, ще могат да се реализират сондажите и по този начин вода няма да бъде вземана за промишлени нужди на територията на това предприятие, всичко ще се ползва от сондажите. Хората от с. Радловци ще могат да са спокойни, че водата им няма да отива към въпросната сепарираща и компостираща инсталация“, каза още инж. Атанасов.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 2xa

FACEBOOK