Димчо Димчев от “Възраждане”: Липсва държавна политика за българите в чужбина

Снимка: Възраждане

„Българите в чужбина са шанс да възродим държавата си“

“Липсват данни колко точно българи живеят в чужбина, но със сигурност те са, поне 2 000 000. С този Законопроект, управляващото мнозинство иска да създаде съвет, който да координира политиката за българите в чужбина, извън страната. Но такива политика липсва, защото само допреди няколко месеца, културните институти в чужбина разполагаха с бюджет 1 100 000 лв. Разделете ги на 2 000 000 българи, това са по 50 стотинки на човек. По петдесет стотинки. Това е скандално и обидно”, заяви от парламентарната трибуна народният представител от “Възраждане”, Димчо Димчев. 

Той посочи и огромната демографска криза, пред която е изправена страната ни, заявявайки, че българите в чужбина са шанс да възродим държавата си, а това може да се случи, ако нашите сънародници се завърнат и останат тук. 

“В момента, държавна политика в тази насока липсва и на базата на това бездействие и неангажираност от държавните институции, се създава нещо, което да контролира тази, неслучила се политика. Координираме бездействието, безхаберието и неангажираността. В този, така наречен съвет ще участват министъра на външните работи, министъра на правосъдието, министъра на културата, министърът на труда и социалната политика, министърът на вътрешните работи, министърът на образованието и науката, министърът на електронното управление и изпълнителният директор Агенцията за българите в чужбина.

В Комисия аз попитах - ако искам да задам въпрос, относно подобряване на административната услуга за придобиване на паспорт или натурализация. Към кой министър, точно трябва да се обърна? Към министъра на външните работи, министъра на вътрешните работи, министъра на правосъдието? Това, което д-р Костадин каза, че е необходимо да се обособи Министерство за българите зад граница, е крайно необходимо, защото в момента е пълен хаос”, заяви още народният представител от “Възраждане”, Димчо Димчев. 

Той допълни още, че според “Възраждане”, този съвет няма как да функционира адекватно, при положение, че той, дори изземва функциите на Агенция за българите в чужбина. Единственото следствие на предложения Законопроект ще бъде една допълнителна бюрократична обремененост, заради създаването на така наречените секретариати на изброените, вече, министри - поредните партийни калинки или партийни номенклатурчици, които трябва да получават заплати като партийни назначения в поредния орган на бездействието. 

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 2xa

FACEBOOK