Богослужение, литийно шествие и спасяване на кръста на Йордановден в Белица

Снимка: Община Белица

Празникът ще започне със света литургия от отец Димитър Бачев от Банско

С богослужение в църковния храм „Св. вмч. Георги“, литийно шествие до река Вотръчка и спасяване на кръста ще бъде отбелязан Йордановден в Белица

Празникът ще започне в църквата на 6 януари от 8.00 ч. със света литургия от отец Димитър Бачев от Банско.

От 10.45 до 11.00 ч. литийно шествие с иконата на Кръщение Господне, водено от отец Димитър Бачев, ще премине през главната улица на Белица до река Вотръчка, където най-смелите младежи ще влязат в ледените води на реката, за да извадят светия кръст, съобщават от Община Белица.

По традиция след ритуала младият мъж, извадил кръста, залива в меден котел от осветената вода на Вотръчка река, потапя намерения кръст в нея и от къща на къща благославя хората във всеки дом за здраве, късмет и берекет. Счита се, че това е наречена вода, която носи енергията на желанието. Силата ѝ е в емоцията и на количеството вяра, изпълваща душата на човека.

Ритуалът символизира кръщаването на водата и напомня за това, че Исус Христос е бил кръстен във водите на река Йордан от Йоан Предтеча. Според народното поверие през нощта срещу Богоявление след 00.00 часа небето се отваря и всеки, който го види ще получи от Бог това, което си пожелае.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 2za

FACEBOOK