ЕП призовава Израел да отвори всички пропускателни пунктове към Газа за хуманитарна помощ

Пункт Рафах между Газа и Египет Снимка: ЕРА/БГНЕС

Парламентът предупреждава за опасност от гладна смърт в Газа

Евродепутатите са дълбоко обезпокоени от катастрофалното хуманитарно положение в Газа, включително непосредствената заплаха от глад.

В резолюция, приета с 372 гласа „за“, 44 „против“ и 120 „въздържал се“, членовете на ЕП призовават Израел незабавно да разреши и улесни пълното доставяне на помощ в Газа през всички съществуващи пропускателни пунктове и подчертават спешната необходимост от бърз, безопасен и безпрепятствен достъп на организациите за хуманитарна помощ. Те повтарят призива си за незабавно и постоянно прекратяване на огъня, за да се преодолее надвисналата опасност от масов глад в Газа, и за незабавно и безусловно освобождаване на всички заложници. Международният комитет на Червения кръст трябва да получи незабавен достъп до всички израелски заложници, държани в Газа, за да им предостави необходимите медицински грижи.

Разпределението на земята трябва да бъде приоритет

Парламентът приветства създаването на морски коридор за хуманитарна помощ за Газа, но подчертава, трябва да се даде предимство на доставките по суша. Като посочват разпространението на болести и потвърдените смъртни случаи на деца поради недохранване и дехидратация, евродепутатите призовават израелските власти да отворят пропускателните пунктове Рафах, Керем Шалом, Карми и Ерез. Те също така признават незаменимата роля на Агенцията на ООН за подпомагане на палестинските бежанци (UNRWA) в региона.

Спиране на нападенията срещу хуманитарни конвои

Членовете на ЕП решително осъждат възпрепятстването на доставките на хуманитарна помощ, включително грабежите от страна на Хамас на конвои с помощ. Решително осъждат многократните нападения срещу хуманитарни конвои, както и многократните нападения срещу цивилни лица, търсещи помощ, и срещу хуманитарни и медицински съоръжения и работници. Те осъждат катастрофалното им въздействие върху цивилното население в Газа, особено върху децата, и призовават всички страни да прекратят незабавно тези нападения и изискват независимо международно разследване.

Парламентът осъжда насилието на екстремистките заселници

Парламентът решително осъжда увеличаването на насилието от страна на екстремистки заселници и нападенията на израелските въоръжени сили срещу палестинците на Западния бряг - нападения, при които вече са убити стотици и са ранени хиляди палестински граждани. Членовете на ЕП категорично осъждат ускореното незаконното заселване на палестинска земя, което представлява нарушение на международното право, и са дълбоко загрижени за риска от изостряне на конфликта, по-специално в Ливан.

Няма изгледи за мир, сигурност и стабилност с Хамас

Членовете на ЕП предупреждават, че не може да има изгледи за мир, сигурност, стабилност и просперитет за Газа или за палестинско-израелско помирение, докато Хамас и други терористични групировки играят каквато и да е била роля в Ивицата Газа.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода aa6

FACEBOOK