България, Турция и Румъния подписват споразумение за противоминна група в Черно море

Снимка: БГНЕС

Миночистачите ще патрулират постоянно в района

България, Турция и Румъния подписват в Истанбул споразумението за създаване на противоминна група в Черно море. Мисията трябва да гарантира сигурното корабоплаване, пише БНР.

Корабоплаването в Черно море стана проблемно, след като започна войната на Русия с Украйна. Мините се откъсват от котвите си и заради теченията достигат проливите", обясни турският министър на отбраната Яшар Гюлер. Миночистачите ще патрулират постоянно в района, където свършва морската граница на Румъния. Преди нова година българското правителство одобри меморандума. С уточнението, че дейността няма да е насочена срещу никоя друга държава. Българският министър на отбраната Тодор Тагарев посочи, че  военните действия водят до рискове за нашата територия и превоза на украинско зърно.

Операцията започва на фона на предупрежденията на НАТО, че Русия има "опасното" поведение в Черно море. И след проведените миналото лято руски учения в българската икономическа зона.

В Румъния вече е първият от двата британски миночистача, придобити по споразумение на двете държави. 

В началото на годината Турция отказа през Босфора и Дарданелите да преминат двата британски миночистача за помощ на Украйна. Турция се позова на Конвенцията от Монтрьо, която въвежда ограничения за присъствието на морски съдове на държави без излаз на Черно море.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода aa6

FACEBOOK