803 снегопочистващи машини обработват републиканските пътища

Снимка: АПИ

АПИ: Предприемайте пътувания само при необходимост!

803 снегопочистващи машини обработват пътищата от републиканската пътна мрежа. Сняг вали почти над цялата страна. Настилките са обработени и трасетата са проходими при зимни условия.  

Агенция „Пътна инфраструктура“ апелира шофьорите да  предприемат пътувания само при необходимост, да карат с повишено внимание и съобразена скорост, да не предприемат резки маневри, да спазват необходимата дистанция, както и да не изпреварват снегопочистващите машини.

Поради мъгла е намалена видимостта в прохода „Шипка“ до 30 м, а на „Петрохан“ до 50 м. 

Поради обилните снеговалежи е ограничено движението на тежкотоварни автомобили над 12 т по проходите „Предел“ и „Превала“. 

До 17 часа на 21 януари в област Враца е въведена временна забрана за движение на тежкотоварни камиони над 12 т по републиканската пътна мрежа на територията на областта. Тежкотоварните автомобили могат да преминават по път II-15 Враца – Ферибот Оряхово и път II-13 Плевен – Бяла Слатина – Борован. Движението по двете пътни артерии трябва да се осъществява задължително с вериги.

Приоритет при снегопочистването са автомагистралите, най-натоварените направления по първокласните и второкласните пътища и  проходите, осигуряващи връзките между Северна и Южна България. Пътноподдържащите фирми в цялата страна са в пълна мобилизация и в готовност за своевременна реакция. Превантивно настилките се обработват с химически вещества, сол и пясък, за да се намалят предпоставките за заледявания и хлъзгавост при падане на температурите.

За повишаване безопасността на движение при необходимост е възможно да се затварят отделни отсечки за обработка на трасетата с инертни материали. При нужда в участъци със силен вятър, снегонавявания или слаба видимост е възможно трафикът да се ограничава временно до подобряване на метеорологичните условия и почистването на пътя.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода l9n

FACEBOOK