Радев и Гешев бяха на Роженския събор, но не се засякоха

Снимка: Президентство/ Иван Гешев

Гешев сподели снимки

Бившият главен прокурор и президентът Румен Радев присъстваха на Роженския събор.

В публикация във Фейсбук Иван Гешев написа: 

Съборът на Рожен продължава, както и моите срещи с хората. Всички те искат справедливост и по-добър живот в България. Тази цел е и моя цел. Никой да не се съмнава, че ще я постигна.

На Рожен усещаме най-силно своя дълг към идните поколения. Няма българско сърце, което да не трепне от силата на кабагайдите, които могат да разлюлеят и непоклатимата планина.

Това заяви президентът Румен Радев при откриването на събора. Съборът бе открит със звън на родопски чанове и кукерски танци, последвани от изпълнение на различни фолклорни ансамбли, народни изпълнители и гайдари.  Тази година се отбелязват 125 години от първото провеждане на събора в Родопите през далечната 1897г.

В приветственото си слово президентът Радев отбеляза, че българите събрали се днес на Роженските поляни са дошли, за да се заредят с енергията на волната родопска песен, но и  да почерпят от духовната сила на предците си, които и в най-тежки времена са се борили за свободна, обединена и просперираща България. Държавният глава припомни за времената, когато местността е била място за среща на разделените родопски родове от двете страни на границата. „Те намериха сили да пометат граничната бразда заради нас, заради идните поколения. Затова и всяка година се стичаме тук от всички краища на родината, от целия свят“, каза президентът.

Румен Радев изрази увереност, че българският народ има силите да устои на предизвикателствата на всяка епоха, когато помни, уважава, пази и развива традициите си. Президентът определи Рожен като място, което носи необикновения потенциал да събира всички поколения, споделящи любовта към Отечеството, преклонението към магията на родопската мелодия и радостта от момента да бъдат заедно. На Рожен се срещат миналото, настоящето и бъдещето на България, допълни президентът и подчерта, че патриотичният дух, който показват най-младите, е истинската надежда за доброто бъдеще на България. Държавният глава даде за пример най-малките гайдари на събора, които по думите му растат с усещането за ценността на родовата памет и красотата на народната песен, съобщават от прессекретариата на президенството.

„Те ще имат силата, вярата и достойнството да казват, че са българи и да се гордеят с това“, посочи още президентът. В отговор на журналистически въпрос, държавният глава подчера, че няма как да излезем от кризите и да градим устойчиво бъдеще на България без родолюбие и уважение към родовата памет. Румен Радев заяви също така, че високата посещаемост на Роженския събор ясно доказва и че българският народ отхвърля нихилизма и опитите за подмяна на своите традиции и култура.

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода i2d

FACEBOOK

//