Натиск върху британския премиер да спре продажбата на оръжия на Израел

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Реакцията последва убийството на седем хуманитарни работници при израелски удар в Газа

Британският премиер Риши Сунак е изправен пред засилващ се натиск относно продажбите на оръжия от Обединеното кралство на Израел след убийството на седем хуманитарни работници при израелски удар в Газа, съобщава БНР.

Либералдемократите, Шотландската национална партия и бивш съветник по националната сигурност на Обединеното кралство призоваваха продажбите да бъдат спрени незабавно.

Лейбъристите казват, че продажбите трябва да спрат, ако адвокатите на правителството преценят, че Израел рискува да наруши международното право.

Риши Сунак заяви, че Обединеното кралство има "много внимателен" режим за лицензиране на оръжия. Говорейки пред таблоида "Сън", той призова за независимо разследване на израелския удар, но не каза, че продажбите на оръжие трябва да бъдат прекратени.

Премиерът добави, че Обединеното кралство "последователно и ясно" настоява пред Израел да следва международното хуманитарно право.

Трима от общо убитите седем хуманитарни работници в Газа са британци.

Междувременно трима бивши съдии от Върховния съд, включително бившият му председател лейди Хейл, са сред повече от 600 адвокати, академици и пенсионирани висши съдии, които предупреждават в писмо до премиера, че британското правителство нарушава международното право, като продължава да въоръжава Израел.

В писмото се изтъква, че ситуация в Газа в момента е "катастрофална" и че имайки предвид заключението на Международния съд, че там има реален риск от извършване на геноцид -  Обединеното кралство е законово задължено да действа, за да го предотврати.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 7jk

FACEBOOK